IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необлагаем минимум, равен на минималната заплата, предлага КНСБ

В своя пакет от искания към правителството синдикатът включи и одържавяване на дълговете на Националната електрическа компания

12:21 | 07.10.13 г. 1
Необлагаем минимум, равен на минималната заплата, предлага КНСБ

Въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица, равен на минималната работна заплата, въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане, на данък върху финансовите транзакции, на здравна осигурителна вноска върху доходи от собственост, са някои от мерките, които КНСБ предлага на кабинета.

От синдиката са изготвили пакет от искания, групирани в пет раздела - работни заплати, пазар на труда, икономическа, данъчна и бюджетна политика, обществено осигуряване и усъвършенстване на законодателството, които днес ще бъдат връчени на премиера Пламен Орешарски, съобщават от синдиката.

Доходите

Повишаване на минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари 2014 г., като наред с това въвеждане на необлагаем минимум от 340 лв. и таван на осигурителния доход от 2500 лв., иска КНСБ. Въвеждането на необлагаем минимум за доходите на физическите лица, равен на минималната работна заплата, ще струва на бюджета около 650 млн. лв. за годината, но ще увеличи нетните месечни доходи от труд на повечето работещи с между 30 и 34 лв., изчисляват от синдиката.

Предлага се и изработването на механизъм за ежегодно договаряне на минималната работна заплата на базата на икономически параметри.

От началото на 2014 година се иска и увеличение с не по-малко от 10% на заплатите в бюджетните дейности, като в средното образование увеличението да е 14 на сто, в центровете за спешна медицинска помощ, психиатричните центрове и центровете за кръвопреливане - 20 на сто, в Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане и в сферата на културата /музикални и танцови състави, музеи, галерии, библиотеки и читалища/ - също ръст от 20 на сто.

Увеличаване минималните осигурителни доходи по икономически дейности и групи персонал във всички дейности, в които няма споразумение между социалните партньори със средния процент увеличение, постигнат при договарянето – 2,5 на сто.

Данъците

Въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане - връщане на процент от платения данък върху дохода (с оглед стимулиране на декларирането на реалните доходи) с високи стимули за първо и по-малки за второ дете.

Въвеждане на данък върху финансовите транзакции. Повишаване на данъка върху дивидента от сегашните 5 на 10 на сто. Завишаване на данъчните стимули за повишаване квалификацията, допълнителното осигуряване и застраховане.

Запазване на стимулите на младите семейства с ипотечни кредити за жилище, са други предлагани стъпки.

Осигуровките

Предлага се въвеждане на здравна осигурителна вноска върху доходи от собствености и други подобни източници за хора, които нямат доходи от труд и не са задължени да се осигуряват на друго основание (не са работещи,
не са социално слаби, не са самонаети).

Да се увеличи осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с 1% с цел постепенно възстановяване на загубите от намаленията от предходни години е друго искане.

Незабавно да се придвижи законопроектът за криминализиране укриването на задължения за плащане на осигурителни вноски, искат от синдиката.

Пенсионната реформа

Да се спре нарастването на пенсионната възраст за заетите в масовата трета категория до постигането на консенсус между социалните партньори.

Въвеждане на „швейцарското правило“ при осъвременяване на пенсиите през 2014 г. Определяне максималния размер на пенсиите, съобразно ръста на максималния осигурителен доход (от 2200 на 2500 лв.).

Малките и средни предприятия

От КНСБ настояват да се разработи дългосрочна програма за реиндустриализация и създаване на Национален инвестиционен фонд със средства от европейски програми, който да предлага инвестиционни заеми. Синдикатите настояват за увеличаване капитала на Българската банка за развитие и създаване на преференциални кредитни линии за експортно ориентираните производства.

Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Хах, още един инструмент за избягване на данъци.. тея лидери от КНСБ още колко години ще бъдат там? Крайно време е да се сменят с по-компетентни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още