IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непрекъснат спад в броя на изплащаните социални помощи отчита КТ "Подкрепа"

Вместо да се приложи контрол, винаги се пристъпва към орязване на възможностите за подпомагане, каза Ваня Григорова

11:03 | 31.05.16 г.
Непрекъснат спад в броя на изплащаните социални помощи отчита КТ "Подкрепа"

Има почти непрекъснат спад в броя на изплащаните социални помощи. Най-сериозен е бил той за 2010 г., когато е регистриран 37% спад в броя на отпуснатите помощи. Има поредица помощи, които са замразени и не са актуализирани от 10 години. Това каза пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа", преди представянето на доклад, който очертава цялостната картина на социално подпомагане у нас.

Вместо да се приложи контрол там, където има пропуски, винаги се пристъпва към орязване на възможностите за подпомагане на хората с увреждания, коментира тя.

По думите ѝ митът, че у нас има твърде много инвалиди е само един от митовете за злоупотреби, които се тиражират, а заради други митове не се увеличава например майчинството. 

„Инвалидните пенсии се пазаруват, но това не става без отсреща да има служител, който да е склонен да бъде напазаруван“, подчерта Григорова и припомни данните, според които у нас хората с инвалидни пенсии са около 12% при среден дял на хората с увреждания в ЕС 16 на сто, т.е. ние сме под средните европейски нива.

Майчинството през втората година е под равнището на минималната работна заплата, с което майката и нейното дете се обричат автоматично на бедност, каза още Григорова. Тя припомни, че помощите за безработица също не са актуализирани – „човек, който се е осигурявал срещу безработица, получава 150 лв. месечно, което е крайно възмутително, защото представлява 50% от линията на бедност“, посочи експертът.

Тя подчерта като проблем фактът, че Агенцията за социално подпомагане не отчита брой хора, а брой помощи. „Затова не може да се говори колко хора у нас получават социални помощи“, обясни тя. По отношение на най-масово получаваната помощ у нас - детските надбавки, Григорова отчете, че малко над 700 хиляди деца получават такива, но същевременно 400-500 хиляди са децата, които не получават.

За Григорова основен остава проблемът с липсата на контрол при социалните помощи. Тя изтъкна, че в други държави се правят изследвания каква част от социалните помощи се получават чрез измама – за Великобритания делът е 0,7%, а за Канада – 0,6%. В България подобно изследване не е правено, а има нужда, защото гореспоменатите митове са причина да не се увеличават обезщетенията на осигурени за съответните рискове, каза Григорова.

Експертът обърна внимание и на хората, попадащи в т.нар. "сива бедност" - хората, които по никакъв начин не са обхванати от статистиката и за които не се предвиждат никакви мерки за подпомагане – по груби оценки те са около 2,6 милиона души. Това според Григорова се припокрива с европейските данни за 2,5 млн. души у нас, които живеят в дълбока бедност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още