IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непълнолетни родители ще получават само помощи в натура, реши парламентът

Депутатите приеха и затегнат режим за детските добавки на майки студентки

11:33 | 15.07.15 г.
Непълнолетни родители ще получават само помощи в натура, реши парламентът

Родителите на непълнолетни родители вече няма да получават семейни помощи за деца. Това решиха окончателно депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за семейните помощи за деца. Техен инициатор беше вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Законопроектът на Ивайло Калфин, който затяга режимът за отпускане на семейни помощи бе представен още в началото на годината.

С измененията депутатите решиха, че когато непълнолетните родители получават семейни помощи за деца, техните родители няма да получават помощи за тях.

Според анализите поправката ще засегне най-вече ромските семейства, в които е традиция непълнолетни да стават майки и бащи.

Депутатите решиха още и че непълнолетните родители ще получават само помощи в натура.

С други промени в закона парламентът въведе ограничения за получаване на помощи за деца и от майки студентки. Те вече ще получават помощите на два пъти - при раждане и след представяне на документ, че все още са в системата - за завършен семестър или завършено образование.

"Промяната се прави, защото в момента се наблюдават много злоупотреби", обясни председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

"Една част от майките сега се записват, за да получат 2880 лева и после се отказват", обясни той.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още