IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има либерализация на забраната за пушене до второ четене на закона

Ресторантьори виждат катастрофални последици за бизнеса си в първата година от въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места

13:27 | 19.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Няма да има либерализация на забраната за пушене до второ четене на закона

Няма да има промяна в забраната за тютюнопушене на закрити обществени места между първо и второ четене на Закона за здравето. Това потвърдиха пред Investor.bg от сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в България.

Това означава, че забраната влиза в сила от 1 юни тази година, така както беше прието от парламента на първо четене преди една седмица, без възможност за либерализация на режима.

Бизнесът до последно настояваше за смекчаване на правилата за тютюнев дим на закрито. Основният мотив на хотелиери и ресторантьори беше, че са инвестирали 50 млн. евро, за да отговорят на изискванията за разделените салони за пушачи и непушачи и опасенията, че бизнесът им ще фалира заради забраната.

Сдружението на собствениците предлагаше в закона да бъдат записани някои изключения за пушене на закрито, като например да се въведе правото да се пуши след 22.00 часа в нощните заведения. Днес от организацията казаха за Investor.bg, че опитите им да прокарат в закона това право, са останали безуспешни.

Бизнесът, в лицето на собствениците на хотели и заведения, вижда огромни негативни икономически последствия от забраната за пушене в закрити помещения. Според сдружението те ще бъдат катастрофални особено в първата година от прилагането на забраната. 

Представители на ресторантьорския бранш коментираха, че около 30% са най-уязвимите заведения, които ще пострадат финансово. Става въпрос преди всичко за барове, дискотеки и нощни клубове, в които избягването на пушенето е невъзможно. На този етап браншът не вижда повод за притеснение по морските и зимните курорти. 

По време на дебат "Забрана на тютюнопушенето - колко струва и кой плаща?" здравният министър Десислава Атанасова твърдо заяви, че политиката на държавата няма да се промени по тази тема между двете четения на закона. Атанасова беше категорична, че ще отстоява забраната да влезе в сила, тъй като и правителството, и партия ГЕРБ също са застанали зад тази идея, предаде БТА.

Твърдо против обаче остават ресторантьорите, според които 18 хиляди души ще останат без работа след въвеждане на забраната. Бизнесът отново зададе въпроса защо се въвежда пълна забрана за тютюнопушене, а в същото време се подкрепя производството на тютюн.

Председателят на Българската асоциация на ресторантьорите Атанас Димитров постави и проблема за направените инвестиции в заведенията, които на практика се обезсмислят, а собствениците остават ощетени.

Социологът Андрей Райчев също се обяви против забраната за тютюнопушене, като каза, че тя е репресивна, а не консенсусна. Според него пълната забрана няма да доведе до ограничаване на тютюнопушенето.

От друга страна кметът на Кюстендил Петър Паунов, който въведе тази забрана в местните заведения преди година и половина, твърди, че в града няма фалирали заведения, а напротив - отбелязва се ръст от 40 на сто сред посетителите.

Други представители на бизнеса обаче отстояват позицията, че отливът на клиенти и падането на обротите заради забраната няма да е временно. Те дават за пример Западна Европа, където има голям спад в оборотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aidriell
преди 11 години
До номер 1 DMTK и аз това казвам WTF .Какво да очакваш от *** депутати и правителство съставено на принцип *** по по най
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Тялото
преди 11 години
Оооо, я стига сълзи! Който иска да пуши да си пуши у тях или на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
dmtk
преди 11 години
"в които избягването на пушенето е невъзможно."WTF?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още