IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има шоково поскъпване на тока до края на годината, уверява експерт

Задълженията на НЕК са натрупани заради грешни решения на ДКЕВР, но в "стари нейни формати", според Еленко Божков от енергийния регулатор

08:33 | 02.07.14 г.
Няма да има шоково поскъпване на тока до края на годината, уверява експерт

Увеличението на цената на тока от 1 юли е незначително, коментира в ефира на „Нова телевизия” членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Еленко Божков. Той обаче отказа да даде прогноза дали при преразглеждането на цената към 1 октомври ще има ново повишение.

Ако се наложи увеличение, то ще бъде в рамките на до 2-3%, каза Божков.

Той посочи, че енергийният регулатор е предприел мерки, които да помогнат за намаляването на дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК). Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска от Европейската комисия (ЕК) да вземе отношение по договорите за изкупуване на енергия, произведена от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, както и за производителите от възобновяеми източници.

Според Божков при условие, че има нерегламентирана държавна помощ, каквито са подозренията по отношение на договорите с двете топлоцентрали, договорите ще могат да бъдат прекратени. Той допълни, че ако договорите с тези производители не бъдат прекратени, енергийният регулатор ще потърси начини "да приведе цената на тока към това положение”.

Увеличението на цената на тока сега е „хапчето, с което започваме оздравяване на НЕК и в следващите пет години да компенсираме разходите й”, обясни членът на ДКЕВР. Той припомни, че преди дни регулаторът посочи, че задълженията на държавната компания са 1,5 млрд. лева, натрупани през последните пет години. Божков призна, че тези задължения са некомпенсирани заради грешни решения на ДКЕВР, но в "нейните стари формати".

Според експерта в сегашния формат на регулатора също е имало грешно предположение – по отношение на средствата, идващи от Европейската схема за търговия с въглеродни емисии. От регулатора са очаквали почти 500 млн. лева, но са получени една 250 млн. лева, защото ЕК е спряла търговията с емисии, допълни още Божков.

С новото решение на ДКЕВР за абонатите на ниско напрежение (основно малки фирми) цената на нощната тарифа се повишава с 29% и опасенията са, че може да има рязко поскъпване на произведените от тези фирми, които още са на регулирания пазар, стоки.

Божков обаче припомни, че от 1 януари 2014 година за малкия бизнес на регулирания пазар е имало значително понижение на цената на нощната тарифа, но тогава тези производители не са понижили цената на своята продукция. 

Той посочи още, че голяма част от клиентите на ниско напрежение вече са излезли на свободния пазар, където цената на електричеството е по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още