IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да предлагат на Росен Плевнелиев бивши агенти за посланици

Законът за дипломатическата служба остава в сила без текстовете, които Конституционният съд отмени, каза Николай Младенов

13:04 | 25.11.11 г.
Няма да предлагат на Росен Плевнелиев бивши агенти за посланици

Законът за дипломатическата служба остава в сила без текстовете, които Конституционният съд отмени, каза в парламента министърът на външните работи Николай Младенов, съобщи Dnes.bg.

С решението си конституционните съдии отмениха забраната бивши сътрудници на ДС да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба.

Външният министър обясни, че законът ще бъде спазван. Той уточни, че въпреки това няма да предлага на новоизбрания президент Росен Плевнелиев дипломати, които са били кадри на бившите служби.

"Юридически аз утре мога да назнача последния шеф на ДС за посланик на България. Когато казвам, че волята на правителството е ясна и непроменена, това означава, че няма да номинирам хора, които са принадлежали към службите", допълни още Младенов. 

Критериите, по които ще се предлагат новите назначения, ще се определят от правителството и президента, обясни външният министър и допълни, че за да избегне нарушение на закона, външно министерство ще сменя посланиците, чиито мандати изтичат тази година.

"Всичко ще бъде направено в рамките на българския закон, както това се изисква. Номинациите ще бъдат направени в рамките на нормалния диалог между изпълнителната власт и президента", увери министърът.

Николай Младенов обясни, че всеки народен представител ще може да се запознае с предложенията за смени.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още