IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма данни за наплив на полски яйца на българския пазар

Българските производители имат ценово предимство година след скандала с щастливите кокошки

14:33 | 17.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>По празниците традиционно си задаваме въпроса безопасни ли са храните на трапезата ни. Снимка: ЕК</em></p>

По празниците традиционно си задаваме въпроса безопасни ли са храните на трапезата ни. Снимка: ЕК

Опасенията за евтин внос на големи количества яйца от Полша на този етап не се потвърждават, съобщиха за Investor.bg от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Производителите на яйца от България се притесняваха да не се повтори ситуацията от 2012 година, когато на пазара у нас се появиха големи количества яйца на по-ниска цена.

Тогава България беше изпълнила изискванията за „щастливите кокошки“, а полските производители успяха да получат отлагане за въвеждането на европейското законодателство. Сега обаче ситуацията е различна и цената на българските яйца се оказва по-ниска, като се предвидят и транспортните разходи от Полша.

Друго опасение на българските производители беше свързано с безопасността на храните. Католическият Великден премина на 31 март и останалите количества яйца можеше да поемат към България и да пристигнат на пазара към края на своя срок за годност.

Традиционно преди празниците си задаваме въпроса безопасни ли са храните, които купуваме

За да бъдат избегнати голяма част от проблемите роля играят и институциите. От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че вече са извършили близо 3 хил. извънредни проверки на традиционните продукти за Великденските празници.

Проверени са складове за препакетиране на яйца, за търговия на дребно и едро с месо и месни продукти и заведения. В резултат са иззети към 730 килограма месо без означения. Пикът на проверките тепърва предстои, уверяват инспекторите.

Освен в търговската мрежа, проверки се извършват и на граничните пунктове. През миналата година, когато имаше голям внос на полски яйца, беше засечена само една пратка с нарушения. Справка в европейския портал RASFF за ранни предупреждения за проблеми с храни показа, че са липсвали означения на яйцата.

Прегледът на портала обаче показа още един сериозен проблем - за периода от 1 януари 2012 година до края на този март България е подала общо 94 заявления  От тях 67 се отнасят до внос на турски зеленчуци – пресни чушки и домати. Нарушението в повечето случаи е завишено количество на пестициди или други химически средства, с които се третират зеленчуците.

Причината за това е фактът, че Турция не е в Европейския съюз и за страната не важат редица  ограничения за използване на пестициди и инсектициди в селското стопанство.

От статистиката на портала на турските пресни плодове и зеленчуци, който се поддържа от официалните власти в страната, е посочено, че България, заедно с Украйна, Русия, Германия и Саудитска Арабия, е сред най-важните дестинации за турския износ. Общо през миналата година са били изнесени 3,2 млн. тона пресни плодове и зеленчуци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още