IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна, увери агроминистърът

Десислава Танева призова търговските вериги да продават стоки от български производители

12:23 | 01.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна. Следим всички научни становища, които излизат по различни институти по света. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по Нова телевизия.

Тя посочи, че според световните организации храната не е преносител на вируса.

Издадени са указания храните да бъдат опаковани във вид, в който няма пряк достъп до нея, всяка храна трябва да е със съответните прегради и операторите с храни да са взели противоепидемични мерки - носене на маски.

Министърът посъветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре. И допълни, че всички допълнителни хигиенни мерки, които се взимат, са добре дошли. 

Трябва да вземем всички противоепидемични мерки, за да запазим здравето на хората.

„Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗП", съобщи Танева. И допълни, че преди ден подобен сигнал е бил подаван във връзка с цената на джинджифила, която била скочила два пъти за няколко седмици.

Според нея един от най-големите проблеми в сектор „Земеделие" е липсата на възможност за износ. Тя подчерта, че в момента сме във време на здравна криза и опазването на поминъка на всеки оператор е национален приоритет.

Ако успеем логистично или дори чрез извънредни закони да провокираме доставките в магазините да е от български проиводители, ще премахнем риска от проблеми в доставките, каза Танева.

Земеделският министър смята, че трябва да има разбиране, че първо трябва да се продават български производства. Проблем обаче е, че родните производители в тези сектори са дребни и нямат необходимите бази за сортиране и логистика.

Танева даде пример с Франция и Германия, където веригите, без никой да ги задължава със закон, са увеличили доставките от местните производители.

България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден, увери още Танева във връзка с предстоящите празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jakov_stoyanov
преди 3 години
нека всички седят у дома!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още