IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигяр Джафер: Днес в Народното събрание предстои тежка битка за пушенето

До дни може да отпадне забраната да се пуши в ресторантите, това граничи с безумие, твърди председателят на комисията по здравеопазване в НС

09:49 | 12.12.13 г.
Нигяр Джафер: Днес в Народното събрание предстои тежка битка за пушенето

Очаква се днес народните представители да разгледат на първо четене предложението за отмяна на забраната за пушене в заведенията. Председателят на комисията по здравеопазване в НС д-р Нигяр Джафер каза пред БНР, че днес в Народното събрание предстои тежка битка по време на дебатите.

Ако депутатите одобрят промените в Закона за здравето на първо четене, е възможно до няколко дни измененията да минат на второ четене в пленарна зала и забраната да се пуши в кръчмите да отпадне.

„Непоследователната позиция на държавата и институциите е изключително вредна. Посланията как ще направим подарък за Коледа на пушачите, граничат с безумие, защото подаръците за едните означават ощетяване за другите. Правата на пушачите започват там, където свършват правата на непушачите“, каза тя.

Дори при филтрирания въздух, дори тогава, когато има вентилационна система, остават канцерогенни причинители на ракови заболявания, на астма. Тютюнопушенето е научно доказан фактор, който причинява сърдечно-съдова патология, нещо, от което хората умират, допълни Джафер.

Тя прогнозира, че днес ще се наблюдава интересна ситуация, тъй като в комисията, където има много лекари, нещата са били предвидими, но в залата не е така. По думите й ще бъде интересно дали групата на ГЕРБ ще бъдат в залата, защото се чуват сигнали, че част от депутатите, които не подкрепят пълната забрана, няма да влязат. Д-р Нигяр Джафер подчерта, че в групата на ДПС ще гласуват по съвест. Според нея в Коалиция за България ще има група от около 10 депутати, които няма да подкрепят предложението на колегите си за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места.

Аз се надявам на мобилизация на колегите, които не подкрепят либерализацията, защото това е връщане назад. Ако сме по-последователни, след едно или две поколения, това, че трябва да се пуши навън, ако изборът на човек е да пуши, ще се приема съвсем нормално, коментира д-р Джафер.

Д-р София Ангелова - председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, заяви, че това е повод лекарите да реагират, защото те са тези, които се сблъскват с увреденото здраве на българите.

„Всички колеги сме обединени около едно – забраната на тютюнопушенето, защото си даваме сметка колко силно вреди вторичният дим. Второто, на което акцентираме, е нарушаване на правата на гражданите“, аргументира се тя.

Д-р Ангелова допълни, че трябва да се отправи послание към народните представители, че зад всеки лев, който ще внесат пушачите в заведенията, стоят стотици левове, които ще бъдат дадени за лечение и диагностика на заболявания, които са предизвикани от тютюнопушенето. Статистиката сочи, че около 3 хиляди българи заболяват годишно от рак на белия дроб.

С отмяната на Закона ще бъдат подтикнати младите хора да пушат, което е недопустимо в една цивилизована държава, коментира д-р Ангелова. Тя призна, че и в момента има заведения, където се пуши, и заяви, че е недопустимо един депутат да заявява в медиите, че ще бързат да гласуват закона, за да може да се пуши по Коледа.

Малцина са се събрали пред парламента тази сутрин с плакати с надпис „Не на отмяната на забраната на пушенето“ и задраскани цигари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още