Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Никола Янков: Законът "Магнитски" служи като "стена на срама"

Над 30 години в България няма ефективно противодействие на прането на пари

Никола Янков: Законът "Магнитски" служи като "стена на срама"

Снимка: Pixabay

Законът „Магнитски“ служи като „стена на срама“. Неговата цел е да причини щети на санкционираните лица в чужбина, като ги изолира изцяло от световната финансова система. Това обясни в ефира на bTV бившият замeстник-министър на икономиката Никола Янков.

По думите му санкциите няма да нанесат сериозен удар върху българската икономика, защото лично на него фирмите в списъка на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква дейност се занимават.

Припомняме, че на 2 юни стана ясно, че Отделът за контрол на чуждестранните активи (OFAC), второстепенна агенция към американското Министерство на финансите, санкционира шестима българи и 64 компании съгласно закона "Магнитски".

Никола Янков обаче е на мнение, че покрай тази сага се открива и още един проблем, а именно, че в България не се прилага система за борба с мръсните пари в държавата. 

Още по темата

В модерните икономики такава система се състои от три нива, обясни той. Първото ниво е регулирането на частния сектор – финансовия и конкретно банковия. Второто включва правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът БНБ и ДАНС. Третото ниво обхваща съдебната система, започвайки с прокуратурата и независимия и справедлив съд

„През последните 30 години, да не кажа и повече, в България ефективно противодействие на прането на пари няма – нито на първото, нито на второто, нито на третото ниво и затова стигаме до списъци на чужди държави, като този на финансовото министерство на САЩ“, каза още Янков.

Според него в банките трябва да има ефективен контрол и вътрешни процедури, които да спират потоците на мръсни пари през банковата система.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 2 седмици
Законът Магнитски е супер. Харесвам американците, и в този случай, те се проявиха, като приятел на българския народ. Да се надяваме скоро и нова порция тарикати да попаднат под омаята на Магнитски! Просто населението няма шанс без външна помощ.

Още от Икономика и политика
България е предпоследна в ЕС по иновации