Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Николай Денков: В цялата страна има възможност студентите да учат присъствено

Ректорите сами ще преценяват как да започне академичната година

Николай Денков: В цялата страна има възможност студентите да учат присъствено

Откриване на академичната година в УНСС. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В цялата страна има възможност академичната година да започне присъствено и повечето от академичните ръководства са взели това решение. Това каза служебният министър на образованието Николай Денков на церемонията по откриване на академичната година в УНСС, предаде БГНЕС.

Денков уточни, че всеки ректор ще определя самостоятелно организацията в съответното висше училище. Някои са решили лекциите да са онлайн, а другите дейности да са присъствени.

Ректорът на УНСС Димитър Димитров заяви, че годината за студентите при тях започва присъствено.
Николай Денков допълни, че към онлайн обучение ще се премине при повишение на процента заболели в съответен университет, но решението отново ще е в ръцете на академичните ръководства. 

Още по темата

"Другата възможност е за преминаване в дистанционна форма на обучение, ако има рязко влошаване на ситуацията. Тогава здравното министерство има право да спре учебните занятия. Засега нямаме такива индикации", коментира той.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков заяви, че новата академична година в половината от 16-те факултета ще започне присъствено. "Това са най-вече факултетите по природни науки и медицина. А другата половина ще имат хибридно обучение", обясни той.

По думите на ректора най-много преподаватели са ваксинирани там в сравнение с другите висши училища. Той обеща, че ще осигурят възможност в три кампуса на университета студентите да могат да се ваксинират.

Герджиков увери, че ваксината няма да се превръща в билет за присъственото обучение в Алма Матер, но подкрепя решението на пловдивския медицински университет.

Денков посочи, че в системата на средното образование към момента са карантинирани 0,66% от учителите и 0,33% от учениците. На въпрос дали има опасност учениците да преминат към онлайн обучение Денков каза, ще това зависи от това дали се спазват мерките. "Тези мерки доказано работят", подчерта Денков.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Андрей Бунджулов: Пандемията катализира в България кризи от проваления преход