IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Майстер: Българите трябва да поемат повече риск с финансите си

„Банковата ни система е болна“, смята изпълнителният директор на Intercapital Markets

21:07 | 29.05.13 г. 29
Автор - снимка
Редактор
Николай Майстер: Българите трябва да поемат повече риск с финансите си

Българите трябва да поемат повече риск с финансите си, заяви Николай Майстер, изпълнителен директор на инвестиционния посредник Intercapital Markets, в ефира на Bulgaria On Air. “Хората трябва да поемат едно по-високо ниво на риск“, категоричен беше той.

Според него най-атрактивните активи са тези, които са подценени и имат перспектива цените да се качат. „Необходимо е да се инвестира в такива активи, чиято цена е чувствителна при инфлация“, смята Майстер.

Експертът е на мнение, че една добра възможност са имотите, въпреки че в последните пет години цените им постоянно намаляват. "Банките в момента са в добро капиталово състояние и скоро ще започнат да продават имотите, придобити заради лоши кредити и то на добри цени", казва специалистът. 

Самата държава пък трябва да инвестира в образованието и върховенството на закона, което да осигури запазване на частната собственост, смята Майстер, защото по думите му именно те са най-важни за дългосрочното икономическо развитие и просперитета на държавата.

„Има много спестени пари у хората, основно в депозити, които се увеличават в последните години. Доходността по тях обаче намалява и вече надминава ако не официалната инфлация, то поне тази, която хората чувстват. От друга страна, бизнесът се оплаква от липса на ресурс и финансиране“, обясни Майстер. Според него причината е посредникът - „банковата система, която е болна. Банките имат финанси, а не искат да поемат риск и да дават пари и кредити“.

"Държавата трябва да инвестира краткосрочно в това - не да казва на банките как да дават пари, а да стане за кратко още един възможен посредник чрез по-добра и конкретна регулация на пазара на облигации. Ако тя се намеси, ще помогне средствата на хората да отиват в по-добри инвестиции, с по-добра регулация", смята още експертът.

Проблем за обществото по думите му е, че по време на криза държи парите си на депозит и не поема риск, а кризата продължава шеста поредна година и инфлацията нараства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 10 години
Да уточня, кредита от *** към ПСТ беше към 200 милиона, тъй като в предния пост са ми изядени нулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 10 години
Що се отнася до стагфлацията и за това, че тя е измислица, се радвам, че най накрая си погледнал уикипедия. Лошото е, че нищо не си разбрал. Ще ти го кажа с прости думи, за да ме разбереш. Стагфлацията е наличието на инфлация, отрицателен или нулев разстеж и увеличаване на безработицата едновременно.Има много примери за това, че вече се е случило като най- ярките са от 1929 - 1933 и 1970 - 1974 в Европа и Америка. Айде и със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 10 години
Виж приятеля, за математически модели се иска английски, а твоят явно е като на таксиметров шофьор в Ню Йорк (не се пише нито "по дефорт", нито "по дофолт". Идва от "by default" или по дефолт).Така че, ако работиш с математически модели, те вероятно са за химически реакции :):).За таксата няма да ти пиша повече, защото явно твоята глава не може да проумее, че като се вземе таксата от инвеститора, тя после се преначислява на купувача, който в момента и без това го няма, а представи си как ще е като му вдигнеш цената дали ще има интерес.Относно банковата мафия пак си в тотална грешка. Просто въобще не познаваш философията и политиката в банковото дело. Банките и в момента индиректно притежават 2/3 от жилищата в България, защото те вече са купени на кредит, който едва се плаща. Те нямат никакъв интерес от клиенти, които не могат да си плащат кредита, защото в даден момент отговорността се прехвърля на банката (справка ПСТ Холдинг и ***, която купи пътното защото иначе губи 2 мил. кредит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
polisat
преди 10 години
точно неговото дружество почти ми занули от 20 000 лв. на 5000 лв. и то вложени след дъното на 2009 -2010 г. Купиха си от техните акции на 4 лв ,а сега на 0.40 лв. и нищо друго - "Голяма инвестиция "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
polisat
преди 10 години
точно неговото дружество почти ми занули от 20 000 лв. на 5000 лв. и то вложени след дъното на 2009 -2010 г. Купиха си от техните акции на 4 лв ,а сега на 0.40 лв. и нищо друго - "Голяма инвестиция "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Тоя Николай Майстер иска българина, който през последните 2-3 години доста поумня и аха-аха почна да се измъква от гилотината, наречена "кредит", в която беше вкаран с масово рекламно облъчване преди кризата, да се набълбука с този път с измиселни "ценни" хартийки, защото зависим човек по-лесно се контролира и е по-евтин, като работна ръка! Номера обаче няма да мине! Няма нищо по-сигурно от депозита, всичко друго е хазарт, който видяхме до какво доведе в глобален план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 0
doba
преди 10 години
Ха-ха.Посочения тук експерт иска бай Иван да вложи спестените си пари от държавно гарантирания/поне на хартия/ спестовен влог в имагинерни акции. Трудно ще го убеди, колкото и да пропагандира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 10 години
Абе приятелю трейдър, ти научи ли раликата между дефлация и стагфлация, че почна данъците и таксите да коментираш :):):):).Нека ти кажа, че с таксите, които предлагаш тотално ще убиеш високото строителство в България. Това според теб дали ще покачи безработицата? Хората на запад гледат да намалят и премахнат всички възможни такси, защото те реално представляват административна пречка, а тук нашия финансов курифей иска да ги вдига :).Очарован съм също от сравнението ти с Лихтенщайн и Монако ... изключително точно :):).И нещо друго да ти кажа, ако очакваш богатите да изкарат бедните от кризата чрез плащането на по-големи данъци, освен че си слабо образован си и наивник. Богатите могат да изкарат държавата от кризата, ако виждат реални възможности да инвестират парите си, а не да ги държат в офшорки. Така ще създават работни места, а и добавена стойност. За данъците те винаги ще намерят вратичка да се измъкнат по простата причина, че или са експерти или за тях работят експерти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 16
TIM
преди 10 години
."Цените на дълготрайните активи трябва да е зададено по дефорт да нарастват, чрез растящи налози."Абсолютно точно! - а данъците да са процент от пазарната цена - а не промили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 4
Ден
преди 10 години
Откакто погнаха "наглите", банковите депозити станаха по-защитени отколкото вложенията в имоти. Особено, ако е вярно това, че фирмите са били рекетирани да прехвърлят дялове на някакви "лица" (по-скоро ***), които ги рекетирали под маската на институции! А, че е така, всеки може да повярва свързвайки го със собствения си опит с т. н. институции! Така българите биваха принудени да продават бизнеса и имотите си и да ги превръщат в депозити! А на кого би трябвало да ги продават?! Европейските бизнесмени взеха да ни заобикалят, а турските - да се чувстват тук като у дома си! Скоро тихомълком уволнили един от шефовете на Поливни системи заради откриване на практиката на двойно счетоводство с фактурите, с които се плаща водата за поливане! Българските стопани намират цената на тази вода за прекалено висока, а турски производители на ориз се настанили на нашите земи и я плащали, но как ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още