IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ненчев: Трябва спешна утилизация на хиляди боеприпаси

Поредният инцидент означава необходимост от по-сериозен контрол, заяви министърът на отбраната

10:52 | 22.03.15 г. 2
Николай Ненчев: Трябва спешна утилизация на хиляди боеприпаси

Инциденти като взривовете във военния завод в Иганово, разминал се без жертви и пострадали, и в завод "Миджур" в Горни Лом, където загинаха 15 души, показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия. Това означава необходимост от по-сериозен контрол, заяви в предаването „Тази неделя” по bTV министърът на отбраната Николай Ненчев след поредния взрив в склад за боеприпаси в България през последните години.

"Изключително съм обезпокоен", повтори неколкократно той.

Принципал на държавното дружество ВМЗ е Министерството на икономиката, но под шапката на Военното ведомство също има редица подобни дружества, за които министърът изрази притеснение. 

„При нас се съхраняват такива боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани в обозримо бъдеще”, обясни Ненчев.

Сред тях са мините от Горни Лом, за чието унищожение са необходими около 7 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета.

„Премиерът е изключително съпричастен”, увери Ненчев и допълни, че немска компания ще предостави камера, която утилизира без никакви последствия за хората и околната среда.

По думите на военния министър има всички основания настояването утилизацията на боеприпаси да се осъществява само в държавни предприятия и частните да нямат право на такава дейност.

"Всички 190 000 мини от завод „Миджур”са внесени от Гърция – една фирма е решила да прави бизнес, а сега МВР няколко месеца охранява мините на една частна фирма, което струва по около 60 000 лв. месечно", коментира Николай Ненчев и настоя, че тези разходи трябва да бъдат поети именно от фирмата-собственик на завода, а не от държавата.

Въпреки че разследването на причините за взривовете в склада на военния завод в Иганово тепърва ще се разследват, министърът посочи, че е възможно инцидентът да е провокиран от човешка грешка или независещо от работниците обстоятелство, но не изключи и хипотезата за евентуален саботаж.

Във връзка с критики за политически назначения на експертни позиции във военната индустрия Николай Ненчев изключи такива възможности.

"Не допускам, че Божидар Лукарски ще допусне политически назначения. При нас не се случва подобно нещо. Не мога и да помисля, че някой би могъл да си позволи подобно нещо – да назначи хора, които не са подготвени за това”, коментира военният министър.

Той посочи още, че след трагичния инцидент в Горни Лом по заповед на премиера Бойко Борисов е била създадена комисия на най-високо ниво и са проведени разговори в посока на по-сериозен контрол в бранша.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
И да допълня:цитат от днес.бг"Експлозиите във ВМЗ Сопот идват само няколко месеца след взривовете в бившия завод за боеприпаси Миджур в Горни Лом. Трагедията на 1 октомври отне живота на 15 души и стана в навечерието на парламентарните избори.През август миналата година няколко души пострадаха при експлозия в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец.През 2012 година взривове избухнаха в частни складове край Петолъчката. Тогава загинаха трима души.През 2008 година експлозии отекнаха и в поделението край Челопечене в София."Значи, аз един път ако се опаря, след това вземам мерки. Куче да беше, ако искаше щеше да въведе мерки против такива инциденти.Явно някои са по *** и от кучетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
Заводи с боеприпаси гърмят всеки ден, язовири и реки преливат всеки ден, нон стоп убийства от разни психопати.Политиците и чиновниците са зае*али държавата и са оставили всичко на самотек. Единствено гледат как да прилапат някой милион и са на принципа - след мене и потоп... ама буквално този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още