IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Безработните в България ще надхвърлят 100 хил. души

Нзависимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган, твърди бившият министър

11:19 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Безработните в България заради създалата се ситуация с разпространението на Covid-19 ще надхвърлят 100 хил. души. Това прогнозира в ефира на bTV  бившият министър на икономиката Николай Василев.

Той изтъкна, че през декември 2019 г. правителството е изхарчило 6 млрд. лева, без да е особено ясно за какво. „Не знам за какво отидоха тия пари, но сега щяха да са ни в помощ. Най-лесно е да се вземат пари и да се изхарчат. По-трудно е да се спестят средства. Бих предложил да се направи мораториум за купуване на луксозни кори от институции. Може 1 година да си караме старите коли“, каза Василев. 

Той припомни, че през 2008 г., като член на тогавашното правителство, е бил  против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото и тогава парите е можело да бъдат спестени за по-тежки времена.  „В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши години“, заяви бившият министър на икономиката. Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

По отношение на скандала с Българската банка за развитие (ББР) Василев посочи, че е по-добре да няма държавни банки. Той добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора. „Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката „60/40“ в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител“, обясни Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още