IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: В еврозоната ще бъдем по-богати и по-щастливи

Страната ни отдавна е готова за членство във валутно-курсовия механизъм, твърди бившият министър на икономиката

12:51 | 25.02.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очакваме близката година да влезем в чакалнята на еврозоната, но това е един движещ се срок, който може да продължи и повече. България все още не е подала заявление за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в ефира на БНТ.

Той обясни още, че "чакалня на еврозоната" е жаргонен термин, появил се преди около 20 години. „Идеята е, че, когато държавите нямаха съвсем фиксиран валутен курс помежду си, преди да влязат в еврото, имаха минимум 2 години подготвителен период, в който се очакваше валутните курсове, лихвените проценти да се приближат. Ако всичко е нормално, в края на 2-годишния период да влязат в еврозоната“, посочи Василев.

Той подчерта, че в България не съществува такъв казус и проблем, защото ние повече от 20 години сме във валутен борд с фиксиран курс. „Така че да влизаме в чакални или да не влизаме - ние сме си готови направо за еврозоната“, каза Василев. 

Той посочи още, че Европа след последната криза преди 10 години се е променила и държавите членки не желаят всяка страна да влезе в еврозоната.

Василев призна, че в България няма много реформи след 2007 година, но в момента целият свят е „в много по-странна фаза и много малко държави имат реформаторски правителства“.

България се нуждае от всякакъв вид модернизация, реформи на публичния сектор. След 2007 нито една реформа не се е случила бързо, допълни Василев. Сега има положителна нагласа за еврозоната и Василев се надява правителството "да не се замотае".

Според него, ако страната ни влезе в чакалнята, би останала в нея около три години.

"През това време ще се правят анализи, за да се установи дали страната ни отговаря на условията, а тя отговоря много отдавна на тези условия, както впрочем отговаря и на условията за членство в Шенген, но както знаете все още ни няма там", посочи още бившият министър.

По думите му и европейските страни не бързат да приемат България в еврозоната и Шенген.

Николай Василев е категоричен, че влизайки в Еврозоната, ние ще бъдем по-богати и ще имаме повече инвестиции. „Няма такова нещо, че цените у нас ще се увеличат или пък ще обеднеем. Това са измишльотини. Напротив, ще бъдем по-щастливи и по-богати", убеден е бившият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
гнусното джудже сънува златна лъжичка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 17
Иван Митев
преди 5 години
Заради неправилната работа на Европейската централна банка (ЕЦБ), еврозоната е негодна за устойчиво развитие. Поради допусканата грешка, еврозоната е с нарастващи щети и подсигуряван провал.При тези вредни за всеки условия държавите от еврозоната нямат възможност за устойчив просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
ми да прав е скаппаняка само е пропуснал да кае, че кат се ИЗНЕСЕТЕ от Българията ще е така .... аз не знам що не раздават некви други паспорти ми още буллгаристански абе Василев, я каи тука на всеослушание ??, а вие ше го изппампурите щот дет се гласите да сте на техната (чорбаджийската) софра не са иддиоти и нема ви пуснат там, те знаят кои са слугите Василев .... alles klar herr kommissar ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
ratten
преди 5 години
я, я их шприце комен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
"Николай Василев: В еврозоната ще бъдем по-богати и по-щастливи."Аба натюрлих! Еле па вие... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още