Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Николай Вълканов: Сдружаването ще направи градинарите конкурентоспособни

Засега у нас организациите разчитат главно на субсидии, заяви експертът

гледано: 401   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

В България организациите на производителите разчитат главно на субсидии и държавни помощи, което е грешка, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро".

Повод за разговора е форумът InteliFresh, насочен към българските производители на плодове и зеленчуци. Събитието ще се проведе на 22 февруари в Пловдив и ще събере на едно място фермерите с местни и чуждестранни търговци, транспортни компании и доставчици на технологии. 

Още по темата

„Сдружаването не е процес, който ще доведе временно повече държавни или европейски средства, това е процес, който в дългосрочен план ще ги направи по-конкурентоспособни, по-разпознаваеми на външните пазари, по-печеливши“, поясни Вълканов.

Отношенията с търговските вериги ще бъдат основен акцент на форума. Те вече си партнират с българските производители, но според експерта този процес все още протича бавно.

Вълканов цитира данни на търговските вериги, според които  в сезона вече около 60 – 65% от продукцията в супермаркетите е българска и този дял расте в последните  години.

Холандският опит ще бъде ключов акцент във форума.

„Холандците са майстори на маркетинга на плодове и зеленчуци, страната е номер две в света по търговия с подобна продукция. Една от причините за успеха на холандския сектор е изумителната му организация и интегрираност, връзката между производител и краен потребител е много добре изградена и много ефективно работеща“, коментира  Дориана Миленкова, съветник по земеделието в посолството на Холандия у нас.

Тя поясни, че специализацията е много важна при производството, като холандските фермери са силно специализирани, докато българските трудно могат да изберат един продукт и да се усъвършенстват в неговата доставка.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Детски писател: Творческото писане за деца има своите прийоми