Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НИМХ: Нямаме перспектива вътре в структурата на БАН

За да гарантираме заплатите на хората до края на годината, останахме без средства за дейност, каза директорът на НИМХ

НИМХ: Нямаме перспектива вътре в структурата на БАН

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media  Group

Нямаме перспектива вътре в структурата на БАН. Това коментира в ефира на bTV директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов. Той уточни, че другите институти към Академията разполагат с повече финансови възможности, защото имат достъп до по-голям брой проекти, а субсидиите се разпределят между по-малко хора.

Относно вчерашната среща в Министерски съвет Брънзов посочи, че е минала добре и оттук нататък има два варианта – изваждането на НИМХ да бъде решено и регламентирано с вътрешни наредби на предстоящото Общо събрание на БАН на 10 септември или държавата да задейства процедура чрез промяна на законодателството.

„Основното ни искане е да минем под шапката на Министерство на образованието и науката (МОН), защото сме научна организация и НИМХ е добре да бъде в неутрално министерство. Реално ние обслужваме 8 министерства и не е редно да бъдем под прякото ръководство на нито едно от тях“, обясни Брънзов. 

Още по темата

Попитан за бюджета на НИМХ за следващата година той беше категоричен, че все още е на етап подготовка и крайният вариант не е готов. „План-сметката на всяка бюджетна организация се предлага и защитава, ще видим какво ще одобрят, но със сигурност ще бъде предложен по-голям, защото сега ще могат да бъдат признати разходи, които до сега ни бяха отказвани“, коментира директорът на НИМХ.

Относно твърденията, че не всички метеоролози са съгласни с преструктурирането, Брънзов коментира, че над 94% от работещите в Националния институт по метеорология и хидрология искат институтът да излезе от БАН. Над 85% от учените категорично искат да останат в НИМХ, а 15% се колебаят. Само 2% са решили да останат в БАН, това са 3-4 души, посочи Брънзов.

„В момента, макар и с ниски заплати, ние сме осигурили заплатите на хората до края на годината, но поради това останахме без средства за дейност. Заплатата на един редови служител с висше образование е 575 лв. При нас получават и допълнително възнаграждение от порядъка на 20% от минималната работна заплата заради това, че извършват допълнителни дейности, които са извън неговите задължения по длъжностна характеристика”, допълни той.

„В най-добрия случай в края на месеца получават около 600-620 лв. в джоба си”, обобщи директорът на НИМХ. По думите му хората със средно образование вземат по-ниска заплата, а професорите получават около 850 лв.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите