IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските данъци не увеличават инвестициите, твърди НПО

Неправителствени структури предлагат организация на глобално ниво да регулира данъците

15:29 | 13.09.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ниските данъци не увеличават инвестициите, твърдят икономисти от неправителствената организация „За Земята“. Днес те представиха проучването „България на данъчната карта“ като част от по-голям международен проект на 24 неправителствени организации, финансиран от Европейската комисия - „Заедно за данъчна справедливост“.

Данъците и осигуровките в България като процент от БВП възлизат на 27,8%. Така по този показател страната ни е на последно място в ЕС. В по-богати държави, като Германия, облагането достига 40% от БВП, колкото е и средно за ЕС-28, заяви Димитър Събев. 

В същото време той отрича твърденията на политиците, че данъците у нас са ниски и ги определя като мит.

„Данъчната тежест всъщност е скрита зад акцизи и ДДС, като над 55% от данъчните приходи в България идват от косвени данъци“, каза той. Така според него се оказва, че данъците са с по-висока тежест за потребителите, отколкото за компаниите.

През периода 2004 – 2009 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в българската икономика са били 30,2 млрд. евро, когато облагането е било прогресивно. В периода 2010 – 2015 г. ПЧИ са 8,9 млрд. евро, посочи Димитър Събев. Това според него опровергава твърденията, че ниските данъци са фактор за привличането на инвестиции.

По негови изчисления за 5-те години преди въвеждане на плоския данък в България приходите от ДДФЛ съответстват средно на 3,05% от БВП, а за 5-те години след въвеждане на плосък данък приходите от ДДФЛ съответстват средно на 2,9% от БВП.

Според него хората в страните с по-високи данъци се чувстват по-щастливи заради постигната стабилност. Той даде за пример Финландия, Швеция и Норвегия, които са сред европейските страни с най-високи данъци, което не пречи там да има висок стандарт на живот.

„За Земята“ се присъединява към предложението и на други НПО, сред които е неформалното сдружение taxjusticenetwork, организация на глобално ниво да реформира и регулира данъчните системи на отделните държави, заявиха представителите на българската организация. Според тях такава структура може да бъде сформирана например към ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 17 rate down comment 0
khao
преди 7 години
защото са от зелената мафия и някой им е платил да натаманят проучване срещу плоския данък и са се надявали някви Весковци да го лайкнат без да погледнат цифрите... ама греда има хора дето гледат и цифрите и виждат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Цивилизоваме се. Тук в някой беше писал в коментар, че лицемерието е признак на цивилизованост. :) Няма директно, лобита, фондации, синдикати, еколози.. така се действа иначе е много "грубо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Забелязвам, че вече не е модерно да се говори и действа директно, а чрез цели организации - НПО, работодателски съюз и т.п.- които се появяват в точния момент, на точното място и с точно определена цел. Само маскировката им не е много добра, може би нямат достатъчно време или хонорарът им е малък - но се получават много уродливи. И децата ще ги разпознаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Отделно колко българи в трудоспособна възраст заминаха след 2009-та и плащат данъци в други държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
lareman
преди 7 години
поредното НПО което се изказва без точни факти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ахахааа, еб***ти веселяците, сравнили 2004-2009 с 2010 - 2015.Че от 2004 до 2008 световната икономика беше в състояние че шарана кълвеше на гола кука, а от 2009 до сега състоянието е спек та спек! Доказали те! Аз съм забелязал, че като бях на 20 носех спортни обувки и правех секс всеки ден. Сега, на 48, нося официални обувки и правя секс два-три пъти седмчно. Значи.. от обувките ще да е :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 0
Sokratus
преди 7 години
Плоският данък е въведен от 1 януари 2008 година! Защо се сравяват 2004-2009 с 2010 до 2015!?! Ако направим сравнение 2004-2007 с 2008-2011 нещата ще седят съвсем различно - 20,7 към 12.2млрд лв.От тези данни и от това, че 2008-2011 е период на криза, не може да направим никакъв извод за влиянието на ниските данъци върху инвестициите!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
khao
преди 7 години
не разбира материята, проследи му и другите коментари по темата ... пък и учи политология, тоест ... който никъде не влиза, влиза там или културология, хахахаха обаче незнам що се бута в сфери дето трябва да знаеш математика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
4ervenasgan
преди 7 години
Не е разбрало добре момчето. Или не чете добре.Казва се, че приходите от ДДФЛ е спаднал НИЩОЖНО отнесено, към БВП на страната.За сметка на това се казва също, че "твърденията на политиците, че данъците у нас са ниски и ги определя като мит"!!!А причината за намалелите ПЧИ, нямат нищо общо с ДДФЛ, а общото състояние на ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА най-вече!Та кой (освен КОЙ) би инвестирал в територия в която могат безнаказано да ти откраднат фирмата, да ти фалират баМката и т.н.???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
khao
преди 7 години
и къде видя в тази статия отрицателно за плоския данък ?статията почва че всъщност данъчната тежест тук не е ниска ... и после кви инвестиции искаш ?после е написано следното:През периода 2004 2009 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в българската икономика са били 30,2 млрд. евро, когато облагането е било прогресивно.Това е АБСОЛЮТНО неверно, плоския данък го въведоха началото на 2008, тоест 2 години са били с плосък данък от изборените 5.... анализа им е пълен с неточности, кво да коментираме.после тези инвестиции са повлияни от световни процеси, а не заради нашия данък... изобщо анализа им не струва, за тези периоди гарантирам че и в държави с пропорционален данък са намалели инвестициите... ама зелени, кво друго да очакваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още