Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нормативните промени за МСП трябва да се прилагат бързо, съветват експерти

През есента е реалистично да се помисли за втори етап на подпомагане на фирмите, посочиха Елеонора Негулова и адвокат Николай Войнов

Нормативните промени за МСП трябва да се прилагат бързо, съветват експерти

Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

За съживяването на бизнеса на малките и средните предприятия трябва да се действа бързо. Около това мнение се обединиха Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, и Николай Войнов, адвокат от „Пенков, Марков и партньори“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Елеонора Негулова посочи, че за българското общество МСП са изключително важни, тъй като са голям работодател.
„Възстановяването е бавно, а една трета не смеят да рестартират. Някои от микро предприятията се отказват от втори шанс – те са гъвкави, но резервите им се ограничени и затова е важно да бъдат подкрепени“, обясни тя.

По думите й пазарът се развива непредвидимо в определени сектори.

„Хората, които взимат решения, трябва да бъдат отговорни. Малкият бизнес поддържа местните общности и в повечето населени места е единственият работодател и инвеститор“, коментира Негулова.

Тя очерта като проблем липсата на национална мрежа за подкрепа на малкия бизнес, тъй като по места няма кой да консултира малките предприемачи – как да си променят стратегиите, как да се адаптират.

„Очаквам допълнително забавяне на помощта за средните предприятия“, прогнозира Николай Войнов и коментира, че през есента е реалистично да се помисли за втори етап на подпомагане на фирмите.

Според него поне засега не трябва да се променя нормативната рамка, но подчерта, че бързината, с която ще стигна подкрепата до бизнеса, е изключително важна.

Адвокатът обърна внимание и на факта, че процесът по кандидатстване за подкрепа показва, че МСП имат проблем и с дигитализацията.

Защо само 10% от предприятията ще бъдат подкрепени? Защо няма центрове в национална мрежа за подкрепа на малките предприемачи? В каква посока ще бъдат преговорите за финансова подкрепа в следващия планов период! Защо само две банки подкрепят бизнеса с безвъзмездна помощ и портфейлни гаранции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Галина Нифору: На българските вина им липсва добра международна репутация