IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нормативните промени за МСП трябва да се прилагат бързо, съветват експерти

През есента е реалистично да се помисли за втори етап на подпомагане на фирмите, посочиха Елеонора Негулова и адвокат Николай Войнов

14:14 | 29.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Christian Dubovan on Unsplash</em></p>

Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

За съживяването на бизнеса на малките и средните предприятия трябва да се действа бързо. Около това мнение се обединиха Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, и Николай Войнов, адвокат от „Пенков, Марков и партньори“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Елеонора Негулова посочи, че за българското общество МСП са изключително важни, тъй като са голям работодател.
„Възстановяването е бавно, а една трета не смеят да рестартират. Някои от микро предприятията се отказват от втори шанс – те са гъвкави, но резервите им се ограничени и затова е важно да бъдат подкрепени“, обясни тя.

По думите й пазарът се развива непредвидимо в определени сектори.

„Хората, които взимат решения, трябва да бъдат отговорни. Малкият бизнес поддържа местните общности и в повечето населени места е единственият работодател и инвеститор“, коментира Негулова.

Тя очерта като проблем липсата на национална мрежа за подкрепа на малкия бизнес, тъй като по места няма кой да консултира малките предприемачи – как да си променят стратегиите, как да се адаптират.

„Очаквам допълнително забавяне на помощта за средните предприятия“, прогнозира Николай Войнов и коментира, че през есента е реалистично да се помисли за втори етап на подпомагане на фирмите.

Според него поне засега не трябва да се променя нормативната рамка, но подчерта, че бързината, с която ще стигна подкрепата до бизнеса, е изключително важна.

Адвокатът обърна внимание и на факта, че процесът по кандидатстване за подкрепа показва, че МСП имат проблем и с дигитализацията.

Защо само 10% от предприятията ще бъдат подкрепени? Защо няма центрове в национална мрежа за подкрепа на малките предприемачи? В каква посока ще бъдат преговорите за финансова подкрепа в следващия планов период! Защо само две банки подкрепят бизнеса с безвъзмездна помощ и портфейлни гаранции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още