IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нормативно ще се налага по-строг контрол на фирмите за чистота

Сегашната система на заплащане допуска някои сметоизвозващи компании да получават повече за реално депонираните отпадъци, съобщи екоминистърът Нона Караджова

10:28 | 29.08.11 г.
Нормативно ще се налага по-строг контрол на фирмите за чистота

При сегашната система на контрол някои общини допускат сметоизвозващите фирми да получават над разходите, реализирани при депонирането на отпадъците. Затова с промени в Закона за управлението на отпадъците предлагаме да се завиши контролът и да се въведат нови механизми, насочени към по-ефективното рециклиране на отпадъците. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова в интервю за БНТ.

В момента на сметищата няма кантари за измерване на отпадъците и затова допускаме, че общините не могат да отчетат реалните разходи на компаниите за чистота, поясни Караджова. Според нея засиленият контрол се налага, за да могат общините да използват пълноценно приходите от такса „смет“.

„Данните на министерството на финансите сочат, че от общите приходи от такса „смет“ в размер на 400 млн. лв., които са събрани в цялата страна, близо 100 млн. лв. отиват за други цели. Това налага да се въведат новите законови промени", поясни още екоминистърът.

Според европейските изисквания за рециклиране на строителните отпадъци България трябва да използва повторно 80 на сто от тези отпадъци до 2010 г., затова и с промените в закона за управление на отпадъците екоминистерството ще регламентира задължително изграждане на съответните инсталации към депата за строителни отпадъци. Самите промени ще бъдет внесени в парламента през есента, обясни още Караджова.

Тя обясни още веднъж, че очаква Европейската комисия да одобри най-късно през октомври т.г. втория етап от проекта за изграждане на софийския завод за отпадъци. На въпроса какво ще стане, ако все пак проектът не бъде одобрен от ЕК, Нона Караджова отговори, че предварителните проверки на експертите от Европейската инвестиционна банка имат положителен резултат и "това ни дава основание за оптимизъм“.

Продължава и активната работа на екоминистерството с кметовете на черноморските общини по изработването на проектите за изграждане на така необходимите пречиствателни станции за отпадни води. „Върви оценката на проекта на Варна за пречиствателната станция на „Златни пясъци“ и при нормална работа одобрението се очаква да стане през февруари 2012 г. Експертите на екоминистерството активно работят с сметовете на Несебър и Созопол, като очакваме техните проекти да бъдат представени също до февруари следващата година“, каза Караджова.

Тя припомни, че от средата на 2009 г. до момента екомиинстерството е разплатило проекти за пречиствателни съоръжения в общините за 350 млн. лв., докато предишната администрация е отпуснала 340 млн. лв. за подобни проекти, но в периода 2003 – средата на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още