IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов фонд ще финансира стартъпи със 100 млн. лева

Как иновативните предприятия могат да получат подкрепа за развитието си, коментираха участниците в конференцията Dare to scale, организирана от Endeavor

15:05 | 23.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Създава се „Фонд за ускоряване и начално финансиране“ с бюджет от 100 млн. лева, който ще е насочен изцяло върху улесняване на достъпа до финансиране за стартъпи. Управлението на средствата ще става чрез Фонда на фондовете (Фонд мениджър на финансови инструменти в България) и има за цел да покрие пълния жизнен цикъл и развитие на едно предприятие.

Това обяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на първата конференция  “Dare to scale”, организирана от глобалната структура на Endeavor, водещи международни компании и финансови институции.

Домакин на форума е София Тех Парк. Конференцията събра над 200 топ предприемачи, мениджъри, бизнес лидери и инвеститори от 27 страни, като целта на организаторите е създаването на платформа, чрез която предприемачите от Централна и Източна Европа да споделят предизвикателства и възможности за развитие.

Endeavor Bulgaria има амбицията да играе ключова роля в разрастващата се предприемаческа екосистема в България и региона, предоставяйки помощ и ресурс на тези, които искат да разширяват своя бизнес глобално.

„Министерство на икономиката на България подкрепя конференцията, защото вярваме, че създаването на иновативни предприятия и тяхното разрастване е път към постигане на икономически растеж и основен приоритет за региона на Централна и Източна Европа“, каза зам.-министър Манолев.

Той подчерта, че е особено важно предприемаческата активност да се насърчава сред младите хора, тъй като именно те са тези, които ще осъществят прехода към Четвъртата индустриална революция.

„Надявам се, че конференцията ще представи бизнес модели и добри практики на успешни предприемачи, което ще насърчи и други да тръгнат по техния път“, посочи зам.–министърът.

По думите му България се утвърждава като страна в Югоизточна Европа с благоприятна бизнес среда за достъп до финансиране чрез рисков капитал, като голям брой стартиращи предприятия от страните от региона са получили финансиране за своя бизнес от българските фондове за рисков капитал "Eleven" и "LAUNCHub" в периода 2007-2013 г.

„През новия програмен период 2014-2020 г. целта ни е да надграждаме постигнатото до момента чрез финансови инструменти и да продължим да подкрепяме развитието на устойчива екосистема в полза на предприемачите в България“, обяви Манолев.

„Научих се да правя бизнес по трудния начин – на принципа на пробата и грешката, разкри Карел Облук, бивш главен изпълнителен и технически директор на AVG Technologies (първата компания от Източна Европа, листната на Нюйоркската фондова борса). – Най-важните фактори на успеха са екипът, иновациите, и то не само технологиите, а дали продуктът отговаря на потребностите на клиентите, амбицията да растеш, и отново екипът.“

Според Облук страни като България и Чехия са много малки, затова предприемачите в тях трябва да разрастват бизнеса си на междуналродните пазари  още от самото начало.

„Често компании с голям потенциал в Европа, да не говорим за тези от Централна и Източна Европа, са извън радара на инвеститорите, но това е още една възможност, смята предприемачът. – Когато АVG вече се оценяваше на 1 млрд. долара, мнозина все още не знаеха  за съществуването на компанията."

Правийн Паранджоти, ръководещ дяловите инвестиции на Европейския инвестиционен фонд (EIF), напомни значението на структурите за подкрепа на предприемачите и посъветва при създаването на екосистема от стартъпи държавата да подпомага развитието им.

„Централна и Източна Европа вече има своите успешни примери като Skype в Естония. От практиката ни знаем, че успешните истории са сред най-важните фактори, които привличат капитал и талант. Колкото повече такива има, толкова повече финансиране и талант ще се насочва към страните от този регион“, убеден е Паранджоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Тава е
преди 6 години
Ако действително трябва да се финансира стартиране на нова стопанска единица, то едно от нещата е патента за изобретение да е без такси за поръчителят, както и придобиването на лиценза за продукт, технология...Въобще има ли в държавата ни българи или само алчни крадци и чуждопоклонници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Тава е
преди 6 години
От ново някой да краде. Ето защо: "финансиране за стартъпи. ' -типично поамериканчена кукла на конци! Оценката преди 25 години на БАЛКАНКАР , с остарелите технологии беше 4 милиарда, със 100 милиона ще бъдат финансирани магазини и фиктивни фирми за кражба от фондовете по Европейски програми и никакво реално производство. А, да Президентът откри завод за резервни части в Русе с 37 работни места!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още