IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов модел за управление на "Топлофикация" готви Столична община

Топлинните счетоводители се контролират от МИЕ, обясни председателят на СОС Герджиков по повод нападките на енергийния министър

16:06 | 28.01.14 г. 1
Нов модел за управление на "Топлофикация" готви Столична община

Нов модел за управлението на „Топлофикация – София“ ще бъде обсъден на следващото заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 30 януари, съобщи председателят на съвета Елен Герджиков, цитиран от БТА.

Новият модел не означава просто смяна на ръководството, а цялостна промяна на начина по който функционира дружеството. Ще бъде променено отношението към клиентите и външен мениджмънт, който да гарантира инвестиции в дружеството.

„Само една радикална модернизация би могла да подобри изключително лошото състояние на дружеството“, допълни Герджиков.

Новият модел ще гарантира и оставането на дружеството в ръцете на общината, тъй като според председателя на СОС целта е фалит на "Топлофикация София" и след това "спасителна" приватизация.

„Под съмнение е дали "Топлофикация София" е приоритет на Министерството на икономиката и енергетиката“, обясни още Герджиков по повод последните действия на министерството по казуса.

Според него напоследък се забелязва „фасадна и медийна активност“ по отношение на "Топлофикация". Всички предложения на Столичната община във връзка с дружеството са "отлежавали" осем месеца в министерството, накрая те или са били приети твърде късно, или изобщо не са били взети под внимание, посочи Герджиков.

Припомняме, че вчера МИЕ разпространи изявление на министър Драгомир Стойнев, според когото е „очевидно в системата на отчитане на топлинна енергия и в работата на топлинните счетоводители има съществени пропуски и не е контролирана адекватно“.

Днес Герджиков определи твърдението на Стойнев, че Столичната община трябва да проверява топлинните счетоводители като „абсурдно“, защото в Закона за енергетиката изрично е записано, че топлинните счетоводители се контролират от Министерството на икономиката. Столичната община и СОС няма как да проверява работата на топлинните счетоводители, подчерта председателят на СОС.

Николай Стойнев, председател на общинската стопанска комисия припомни, че още миналата година към Столичната община беше създадена работна група за проблемите на "Топлофикация", в която участват експерти от Техническия университет, общински съветници, представители на граждански и потребителски организации.

Целта е била да се извършат промени в наредбата за топлоснабдяване и Закона за енергетиката. Много малко от тези предложения обаче влязоха в сила, подчерта Стойнев.

Той попита защо ДКЕВР без никакви правомощия е разработила нови общи условия, които при обсъждането, проведено в комисията, са били атакувани и неприети от всички представители на граждани. Тези нови общи условия според Николай Стойнев биха довели до хаос в системата и вероятно се прави умишлено, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kat123
преди 10 години
Какъв хаос бе Стойнев, от новите Общи условия? Отпадат лихвите върху прогнозните сметки за парно, и по такъв начин отпадат едни сигурни приходи за Топлофикация. Това е проблема, не лъжи хората!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още