Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нов сблъсък между държавата и бизнеса за такса „смет“

Според властта приходите на общините ще намалеят, ако таксата се формира от количеството изхвърлени отпадъци, както искат фирмите

Държавата и бизнесът за пореден път сблъскаха позициите си по въпроса как да се формира такса „смет“.

На днешното заседание на парламентарната комисия по регионална политика изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев предложи да се приемат необходимите законодателни промени, така че и гражданите, и фирмите да плащат такса смет на базата на изхвърляните от тях количества отпадъци.

Данев отбеляза, че България е единствената страна в ЕС, в която такса „смет“ се формира на базата на данъчната оценка на имота. Според него това улеснява чиновниците в общините, както и фирмите, които се занимават със сметосъбирането, но няма никаква икономическа логика. По думите му и хората, и бизнесът нямат интерес да намалят количеството отпадъци, което произвеждат, защото няма да платят таксата на базата на количеството. 

Още по темата

Данев посочи, че България е единствената държава, в която се е провалило и разделното събиране на боклука, както и че битовият отпадък на глава от населението у нас е значително по-висок, отколкото в държавите в Европа. Той каза още, че не е възможно да се оползотворява огромен ресурс чрез рециклиране.

Данев допълни още, че по отношение формирането на таксата смет общините проявяват „икономическо късогледство“, защото плащат огромни суми за собствените си имоти и правят големи инвестиции в изграждането на депа.

По-голямата си част от депутатите се съгласиха с Данев, но посочиха, че определянето на такса смет на базата на изхвърления боклук у нас ще е е трудно. В крайна сметка депутатите признаха, че „трудностите“ са свързани с опасенията, че приходите на общините ще намалеят, ако таксата смет се формира от количеството изхвърлени отпадъци.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 години
Няма профилна снимка
Е трудно ще е ,като си затварят очите ,че някъде десет *** цапат и мърсят на място много по малко отколкото живее едно българско семейство Което на всичко отгоре и чинно си плаща сметките за разлика от *** , пък дори и помощи не ползва Да не говорим ,че София краде 120 млн на година от жителите си за такса смет при необхидими 60 млн Ама така се покриват много други дупки в бюджета и , нищо че това е престъпление Така ще е като никой не протестира и не се бунтува , ще ни крадат най нагло

Още от Икономика и политика
ЕК одобри Националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.