IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов шок в пенсионната система

Възрастта за пенсиониране и осигурителният стаж вероятно ще започнат да растат с по шест месеца още от догодина

13:41 | 14.11.11 г. 13
Нов шок в пенсионната система

Има много примери за това, че всяко решение на управляващата власт е предпоследно. Този път става дума за перспективите пред тези, на които им предстои пенсиониране.

Точно преди една година правителството обяви, че приема пенсионна реформа с визия за десетилетия напред. Една от промените беше свързана с увеличение на пенсионната възраст. Беше прието от 2021 г., тоест след десет години, възрастта за пенсиониране да започне да нараства плавно.

След оспорвани дебати по въпроса, в края на миналата година, социалните партньори се споразумяха това повишение да стане факт, но само при условие, че се случва постепенно във времето, а не изведнъж и шоково, което би ощетило сериозно поколенията, които предстои да се пенсионират оттук нататък.

Дни преди приемането на Бюджет 2012 обаче вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че повишението на пенсионната възраст и на осигурителния стаж трябва да започнат да растат с по шест месеца на година още от 2012 г., докато стажът стигне 37 години за жените и 40 за мъжете, а възрастта - 63 години за жените и 65 - за мъжете.

Синдикатите реагираха остро на идеята увеличението на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране да започне още от догодина, като заявиха, че това ще взриви социалния диалог и ще стане повод за нови стачки.

Изненадващото предложение очевидно е пореден опит за запълване на дефицита в осигурителната система, който продължава да расте и упраляващите не успяват да овладеят.

Едва ли обаче това са най-адекватните механизми за стопяването на недостига в системата, като се има предвид, че доверието в нея се топи все повече и броят на хората, които не виждат смисъл да се осигуряват, нараства.

Простата аритметика, която все повече млади хора правят за себе си, е че заради високата безработица и реалните шансове да останат извън пазара на труда години наред, няма как да изпълнят условието за 37 години стаж за жените и 40 години за мъжете.

А що се отнася до пенсионната възраст и намерението жените да излизат в пенсия на 63 години, а мъжете на 65 години, то изглежда доста обезкуражаващо, като се има предвид, че средната продължителност на живота у нас е около 74 години. Аргументите на властта, че в други европейски държави пенсионната възраст е по-висока няма как да бъдат приети от обществото, тъй като средната продължителност на живот в Европа е доста по-висока от тази в България.

Засега перспективите за пенсиониране пред следващите поколения са следните - по-дълго време на пазара на труда и по-високи осигуровки. Явно възможностите пред българите, които предстои да излязат в заслужен отдих, стават все по-нищожни, а борбата за една достойна пенсия се превръща в мираж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
ПРОКЛИНАМ СТРЧЕСКИЯ ДОМ/СТУДЕНСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ, НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО ДУША, КОИТО ВСЕ НЯМАТ, А КОГАТО ИМ ДАДЕШ ЗАПОЧВАТ ДА РАЗПРАВЯТ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА КОЛКО СИ ГЛУПАВ, ЧЕ СИ ИМ ДАЛ ДА СЕ ПОЧУВСТВАТ ХОРА. С ПРОСЯШКИТЕ СИ ПОГЛЕДИ СА СПОСОБНИ ДА НАКАРАТ ВСЕКИ, КОЙТО ГИ ЗАГОВОРИ ДА ИМ СЕ ДОВЕРИ ИЛИ ДА ИМ СЕ ПРЕДАДЕ, КОЕТО Е ЕДНАКВО ПАГУБНО, И ЗА ТОВА ГИ ЗАКАРАХ НА СПОРТНИЯ КОМПЛЕКС И ГИ БИХ НА ФУТБОЛ С 20 НА НУЛА САМ, ЗАЩОТО НЕ СА ПЛУВАЛИ ПО 12 ЧАСА НА ДЕН КАТО МЕН И НЕ СА ТИЧАЛИ НА СТАДИОНА ПО ЦЯЛ ДЕН, ЗА ДА МИ СТЪПВАТ НА ЗДРАВЕТО ТИЯ МЪРТАВЦИ ДЕТО ГИ НОСЕХ ДОСЕГА НА ГЪРБА СИ. МИСЛЯ ДА ИМ БУТНА АМЕРИКАНСКАТА И ЕВРОПЕЙСКАТА БОРСА, НА КОЯТО СА ВЪРЗАЛИ ПО НЯКОЙ ДОЛАР, С ЕДИНИЯ ПРЪСТ ТАКА, ЧЕ ДА ПАДНЕ, НО ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ МНОГО МУХЛЬОВЦИ ЗА ЗАРИВАНЕ, ЗАЩОТО САМО ТОВА, ЧЕ СА ВЪРЗАЛИ ПО НЯКОИ ДОЛАР НА БОРСАТА ПРИ ВСЯКО ЧУЖДО НЕЩАСТИЕ ГИ ДЪРЖИ ЖИВИ/!ПРОКЛИНАМ СТАРЧЕСКИЯ ДОМ/СТУДЕНСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ/ ДА УСЕТЯТ ВСИЧКИТЕ СИ БАГЕРИ И ВСИЧКИТЕ СИ ГЛУПОСТИ НАВЕДНЪЖ И БЕЗВЪЗВРАТНО ЗА ТЯХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Бюджет 2012 бе приет на първо четене от парламентарните комисии Към момента растеж от 1% догодина, който обезпечава разходната част на бюджета, е напълно постижим, както и бюджетен дефицит от 1,3% от БВП, заяви финанасовият министър ДянковСАМО ТОВА ЛИ УСПЯХА ДА ИЗМИСЛЯТ ОТ СТАРЧЕСКИЯ ДОМ НА СИДЯНКОВ?! С ТАКАВА СМЕТКА НАЗАГУБА МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА СИ ГОВОРЯТ ЗА ВОЙНАТА В СТАРЧЕСКИЯ СИ ДОМ ДОКАТО ИМ ДОЙДЕ ПЕНСИЯТА И СЛЕДВАЩАТА ДАЖБА, ЗА ДА ИМАТ СИЛИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ГОВОРЯТ ЗА МИЗЕРИЯ И ДА ЧАКАТ КРАЯ СИ В КРИЗА. СПОРЕД ПРИКАЗКИТЕ СИ ОТ СТАРЧЕСКИЯ СИ ДОМ, СА НАЙ-БОГАТИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО ИМАТ И ЗА РАЗМНОЖАВАНЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОВЕЧЕТО МЛАДИ ХОРА В ДЪРЖАВАТА, НО ПЕНСИОНЕРСКАТА ИМ СТЕНИТЕЛНОСТ ИМ ПРЕЧИ! СПОРЕД ПОП ИВАН КОСТОВИТЕ РЕВИЗИОННИ КНИГИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРИ КОМУНИЗМА,Т.Е.ВСИЧКИ СТРОИТЕЛНИ КНИЖА, НА КОИТО ПИШЕ "В ИМЕТО НА НАРОДА" СА НЕЗАКОННИ И ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРЯТ ДОКАТО НИ ВЪРНАТ ПРИ ПЪРВОБИТНИТЕ ХОРА И НИ ДАДАТ КОПЕНЕ/ДА РАЗДАДАТ ЗА ДОМОВЕТЕ НА ДЕЦАТА НИ/!ПРОКЛИНАМ СТРЧЕСКИЯ ДОМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
"Така, робовладелското право се гради върху неравенството между свободни и роби. На робите се отрича човешката същност, тъй като са веществено условие на производството, говорещо оръдие на труда. Правото издига в норма социалното неравенство. Субект на правото, както и на държавата е тази обществена група, която се разпорежда с веществените условия на производството." Аргументите на Бизнеса може да са всякакви. Целта им е винаги една. Нищо ново под слънцето. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Bill-bg
преди 12 години
Да премахнат всички привилегии за ранно пенсиониране и много бързо ще се реши въпроса. То в тази държава всеки втори над 40 г. е пенсионер.... това никъде го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
На хартия ще имаме безброй права! На практика те ще намаляват / поради недостъпност на съдебната система за низшите слоеве на населението! . ..Та кой е казал че робовладелеца трябва да поема тежести свързани с издръжката на стар и болен роб!!? Това си е грижа да потомството му! ГРАЖДАНИН -това звучи гордо !:))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
"3) Правоспособност и дееспособност на робите Тъй като робът бил вещ, съответно не можел да бъде субект, а само обект на правото, той нямал никаква правоспособност. Правото на собственика над роба е защитено чрез иска vindicatio in servitutem. - брак между роби не съществувал; - съществувало полово съжителство; - нямали възможност да търсят защитата на съд; - нямали право да сключват сделки, чрез които да придобиват права и задължения; - имали само възможността да сключват договори и придобиват права за своите господари; - сключваните от тях сделки, обаче не могли да задължават господарите им; - преторът чрез създадените от него искове ограничил отговорността на робовладелеца за сключваните от робите му сделки до размер на това, за което той е дал съгласие, до размер на предоставеното в управление на роба имущество, до обогатяването, което робовладелецът е реализирал. " Има разлики разбира се сравнено със сегашното гражданин / работник/ ! Оставям на четящите да ги открият:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
цитат..."Колоните са категория свободни хора в древен Рим, гражданската правоспособност на които била ограничена поради зависимостта им от земевладелеца, чиято земя обработвали." Приликите са случайни!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
nikolait
преди 12 години
има нещо много важно в тази статия - това е че доверието в НОИ е една кръгла нула. А без доверие не може да съществува нито една пенсионна осигурителна система. Правилния ход е УВОЛНЕНИЕ на провалените министри (Тотю мл., С.Дянков и шефовете на НОИ) и нов план и реформа на това което трябва да се случи в НОИ. Проблема на НОИ е липсата на ДОВЕРИЕ, а не липсата на пари и осигуряващи се. И не знам защо не върнат Шулева начело на МТСП и икономмиката. Тя беше единствения адекватен министър в тази сфера(и частично Хр.Христова).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
MILOM
преди 12 години
веднага може да се увеличи прага на осигуряване на 10мин заплати,както е по закон,но не се спазва заради дупетати и партийци,да не им вземат някой лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
hariton
преди 12 години
Смешен плач в тази статия. Ако беше вярна презумпцията, че пенсионерите у нас живеели много малко след пенсия, нямаше да имаме 2,2 милина пенсионери. Отделно, има друг проблем: че всеки 2-ри, ако не и 2 от 3 се пенсионират предсрочно. Я с решение на ТЕЛК, я поради привилегии за ранно пенсиониране. Има цели браншове, които живуркат от това. Заплатите на работниците се бавят с месеци, но те не са там за заплата, а за да го добутат до ранна пенсия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още