IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон ще подобрява качеството на социалните услуги

Средствата за хората с увреждания ще бъдат съобразени с конкретното заболяване или увреждане, каза социалният министър

11:31 | 17.09.16 г.
Нов закон ще подобрява качеството на социалните услуги

С въвеждането на изцяло нов Закон за социалните услуги ще бъде подобрено тяхното качество и ще се повиши ефективността на изразходените публични средства. Това коментира в ефира на Нова телевизия социалният министър Зорница Русинова.

Средствата, които държавата отделя всяка година за хората с увреждания, са около 2 млрд. лева. Усилията на социалното министерство ще бъдат тези средства да бъдат насочени към покриване на специфични нужди на хората с увреждания и ще бъдат съобразени с конкретното заболяване или увреждане.

„По този начин държавата би могла да даде адекватна подкрепа и защита на всяко едно семейство и на всеки един човек“, категорична е Русинова.

Изпълнявайки тези свои намерения, през 2017 година социалното министерство ще отпуска помощи за децата с увреждания на база тежестта на заболяването. Решението за това беше взето по време на заседание на Министерския съвет. Според него децата с над 90% степен на увреждания ще получават месечно до 930 лева. Сумата намалява до 350 лева за деца до 50% степен на увреждане. Вече няма да има значение какъв е доходът на семейството за получаването на тези помощи.

Ще има и развита мрежа от дневни и седмични центрове за деца, в които да бъдат предлагани различни услуги – рехабилитация, логопед и т.н. В момента има около 70 такива центрове, като мрежата се разширява с европейски средства.

Зорница Русинова призна, че програмата за личен асистент за хората с увреждания до голяма степен зависи от цикличността на европейските средства, но въпреки това всяка година по нея, без прекъсване, са били осигурявани по 15 хил. лични асистенти за хората с увреждания.

Изискванията за водене на дневници за дейността на личните асистенти, които дразнят майките, които са лични асистенти на своите деца, са европейски – трябва да има „одитна следа“, за да могат да бъдат разплатени средствата, уточни още социалният министър.

Тя уточни, че в много случаи тези асистенти не са роднини, а социални работници, които осигуряват тази дейност.

Социалният министър каза още, че през следващите месеци ще бъде извършена и реформата в трудовата експертиза. Една от стъпките е да се промени оценката на функционалността на хората с увреждания. Така ще има възможност хората с увреждания да работят и да се чувстват социално активни.

По-прецизно ще бъде направена и оценката на заболяването и случаите, когато то трябва да бъде препотвърдено от трудовата медицина. Става дума за пациенти с нелечими заболявания или необратими увреждания, които обаче трябва да минават периодично на комисия, която да потвърди тяхното състояние.

От една страна, реформата ще цели по-добра оценка на състоянието на хората с увреждания, а от друга – да се спрат злоупотребите, стана ясно още от думите на Русинова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още