Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нов закон ще управлява марките и географските означения

От деня на влизането му в сила се прекратяват регистрациите на географските означения за спиртни напитки

Нов закон ще управлява марките и географските означения

Снимка: Pixabay

Парламентът прие окончателно напълно нов Закон за марките и географските означения, предаде БТА.

Още по темата

От деня на влизането му в сила се прекратяват регистрациите на географските означения за спиртни напитки по отменения вече закон за марките за спиртни напитки, съгласно европейски регламенти, както и за ароматизирани лозаро-винарски продукти, които също са включени в законовите документи на ЕС.

Депутатите гласуваха производствата по заявките за регистрация на географско означение за спиртни напитки, както и ароматизирани лозаро-винарски продукти, които попадат в обхвата на европейските регламенти за вписване на ползвател на географско означение, но до влизането в сила на този закон няма влязло в сила решение, се прекратяват.

Производствата за нарушения на права върху регистрирани географски означения за земеделски продукти и храни, които попадат в обхвата на регламент на ЕС, по които няма влязло в сила решение до влизането в сила на този закон, също се прекратяват.

Парламентът гласува още, че притежател на права върху регистрирани географски означения за земеделски продукти и храни, които попадат в обхвата на европейския регламент, не може да предявява иск за нарушение, извършено до влизането в сила на този закон. Не се образуват и административно-наказателни производства, а образуваните се прекратяват.

В тридневен срок от влизането в сила на този закон, Патентното ведомство трябва да уведоми Международното бюро за прекратяването на националните регистрации на географски означения, въз основа на които са направени международни регистрации, решиха депутатите.

До шест месеца от влизането в сила на този закон всички обстоятелства, подлежащи на вписване в Държавните регистри на марките и на географските означения, се публикуват и в Официалния бюлетин на Патентното ведомство.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември