IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон за храните ще регламентира онлайн продажбите на продукти

Само търговци с регистрирани обекти ще могат да продават от разстояние

10:52 | 14.12.15 г. 1
Нов закон за храните ще регламентира онлайн продажбите на продукти

Само търговци, които имат регистрирани обекти за търговия с храни, ще имат право да продават продукти от разстояние. Това се предвижда в проект на нов Закон за храните. По документа работят Министерството на земеделието и храните съвместно с индустрията и производителите, каза пред БНР д-р Илиян Костов, съветник на агроминистъра.

Той уточни, че регистрираният по Закона за храните обект може да бъде например магазин, пицария, ресторант или склад за съхранение на храни. „Това се прави с цел проследяемост на доставката“, уточни д-р Костов. И допълни, че търговията с храни от разстояние не е разписана на ниво ЕС и всяка държава решава въпросите чрез националното си законодателство.

Ще има нови изисквания и за транспортните средства, които превозват хранителни продукти, тъй като имаме много сигнали за начина, по който се превозва например хлябът, заяви специалистът.

Запитан дали ще има проверки на сивия сектор – нерегистрираните цехове за производство на храни, той отговори: „Успоредно със Закона за храните се работи и по Закон за хранителната верига, в който ще бъдат разписани текстове, които ще позволят на контролните органи по-ефективно да контролират нерегистрираните или сиви обекти за производство на храни“.

По думите му така контролиращите ще имат по-бърз достъп до нелегалното производство. В момента се иска разрешение от съда за проверки в обектите, тъй като са частна собственост и това отнема време.

Законът дава рамката, а процедурите за контрол ще бъдат доразвити от Агенцията по храните (БАБХ) с подзаконовата уредба.

На въпрос дали новият закон ще ограничи възможността да се прибира такса „спокойствие“ експертът поясни, че се работи и по оптимизиране на санкциите при нарушения.

Ще се даде възможност и за създаване на Национален и консултативен съвет по храните към министъра, за да може да се координира държавната политика по безопасност и качество на храните.

Илиян Костов допълни, че сега действащият Закон за храните е изработен и приет през 2003 г. и е променян многократно. Необходимостта от нов закон се обуславя от непълноти в действащия нормативен акт, както и от факта, че е нужна нова философия и архитектура, която да съответства на европейските принципи. Освен това мерките в новия закон трябва да бъдат изпълними на практика от индустрията.

Според д-р Илиян Костов ще се стигне до опростяване на правната рамка, в съответствие с европейските правила. Той очаква проектът да влезе за разглеждане в парламента в началото на май 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Запитали радио "Ереван" - Може ли да си поръчаме храна по телефона?А радиото отговорило- Да, но ще ви я доставим по телевизията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още