IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон за социалните услуги ще бъде представен наесен

До няколко месеца ще е готова и реформата на ТЕЛК, съобщи социалният министър пред депутати

18:05 | 07.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проект на нов закон за социалните услуги ще бъде предложен за обществено обсъждане през есента. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на изслушване в парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Той посочи, че това се налага, за да се даде по-точна дефиниция на социална услуга, кои са възможните доставчици, как да се финансират социалните услуги, по какъв начин да се осъществява публично-частното партньорство в сферата на социалните услуги.

Също до есента трябва да е готова и новата концепция за реформа в областта на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, посочи Бисер Петков в отговор на друго депутатско питане. По думите на министъра в момента никой не е доволен от действащата система, но има много различни вижданията как да бъде реформирана тя, за да се избегнат недостатъците и общественото недоверие.

Бисер Петков подчерта, че целта на промените е не да се отнемат права, а публичният ресурс да бъде разпределен по-справедливо спрямо нуждаещите се.

Нормативните промени ще бъдат направени след публично обсъждане със заинтересованите страни.

Има необходимост от промени в трудовото законодателство, насочени към намаляване на административната тежест, каза още министърът. В момента Министерството на труда и социалната политика разработва наредба, в която се предвижда част от документите в трудовите отношения да се водят електронно. Наредбата, която също се очаква да бъде готова и приета през есента, ще конкретизира кои документи могат да се водят на електронен носител - вероятно заявления и заповеди за разрешаване на отпуск, заповеди за полагане на извънреден труд и други, които ще облекчат воденето на трудовите досиета. 

Предвижда се и промяна на закона за безопасни условия на труд. Ще отпадне задължението работодателите ежегодно да представят в Главната инспекция по труда заявления, с които да посочват, че не са настъпили промени в условията на труд. Около 160 хил. заявления се подават годишно от работодателите, каза министърът.

По отношение на мерките срещу демографската криза Бисер Петков очерта няколко ключови посоки, по които ведомството ще работи. Той подчерта, че са необходими комплексни мерки и политики, които да насърчават раждаемостта, за да се повиши броят на децата в семействата, политики към уязвимите групи, да се намали коефициента на смъртност, да се намали емиграционният поток и по-конкретно на хората в трудоспособна възраст и с добра квалификация.

Мерките ще бъдат записани в управленската програма на коалицията, отбеляза Бисер Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още