Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нов Закон за виното ще регулира нарастването на лозята

Проектът дава определения за традиционни български напитки като ракията

Нов Закон за виното ще регулира нарастването на лозята

Снимка: Pixabay

Нов Закон за виното и спиртните напитки ще регулира нарастването на броя на новите лозови насаждения. Проектът на Министерския съвет е публикуван за обществени консултации.

Вносителите на проекта поясняват, че той въвежда нова система, въведена в Европейския съюз с Регламент (ЕС) №1308/2013 за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти.

Системата е насочена към ограничаване на нерегулираното нарастване на броя на новите лозя чрез предпазен механизъм.

Той се състои в задължение за ежегодно предоставяне на разрешения за нови насаждения в размер до 1 на сто от засадените с лозя площи към 31 юли на предходната година.

Целта на въведения механизъм е запазване на качеството и авторитета на вината, произведени в ЕС. Периодът на действие на разрешителния режим за лозови насаждения в Европейския съюз е от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2030 г. 

Още по темата

С приемането на новия закон вносителите си поставят за цел да бъдат върнати старите пазари на вино и да бъдат спечелени нови; да има ясни правила за лозарите и винопроизводителите, подсигуряващи равновесие между търсенето и предлагането; да се осигури прозрачна, справедлива и навременно функционираща система за ограничаване на нарастването на броя на новите лозови насаждения.

Друга цел е да бъдат предотвратявани измамните практики, да се осигури прозрачност на пазара и честна конкуренция при производството на спиртни напитки, гроздо- и винопроизводството.

В закона са уредени условията и реда за издаване на разрешения за засаждане на нови насаждения и за презасаждане, на територията на страната.

За целите на контрола е регламентирано поддържането на лозарски регистър.

Уредени са изискванията към вината със защитено наименование на произход (ЗНП), вината със защитено географско указание (ЗГУ), сортовите вина без ЗНП и ЗГУ и вината без ЗНП и ЗГУ, както и редът за предоставяне на правна закрила.

Законопроектът регулира статута на лицата, които произвеждат и предлагат на винено грозде и лозаро-винарски продукти, както и плодови вина и оцет.

За българските производители законът дава специфични определения за традиционните напитки – например за винена, гроздова, джиброва и плодова ракия, за мента и мастика.

Разписани са правила за производство на спиртни напитки с географско указание. Включени са текстове, регулиращи вноса и износа на спиртни напитки в трети страни.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Работодателят на задържания хакер го определи като лоялен и етичен професионалист