Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нов Закон за защита на търговската тайна ще опазва ноу-хау и информация

Бизнесът ще има повече стимули да развива конкурентоспособността и научно-изследователската си дейност

Нов Закон за защита на търговската тайна ще опазва ноу-хау и информация

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът прие на второ четене нов Закон за защита на търговската тайна. Със закона се въвеждат изисквания на европейска директива за защитата на неразкрити ноу-хау и търговска информация (търговски тайни) срещу тяхното незаконно придобиване, използване и разкриване, посочи БТА.

Още по темата

Целта е правна закрила на интелектуалните продукти, търговската и научно-изследователската информация, както и иновационното ноу-хау.

Депутатите записаха, че търговска тайна е всяка търговска информация, ноу-хау и технологична информация, която отговаря едновременно на определени изисквания. Тя представлява тайна, когато не е общоизвестна или леснодостъпна за лица от средите, които обичайно използват такъв вид информация. Търговската тайна има търговска стойност поради тайния си характер, а за опазването ѝ са предприети мерки от лицето, което има контрол върху информацията.

В закона са посочени случаите, при които придобиването на търговска тайна е правомерно или неправомерно. С него се урежда производството и мерките за защита на търговската тайна по съдебен ред.

В мотивите на законопроекта на Министерския съвет, който е вносител, се посочва, че с приемането на закона се увеличават стимулите за бизнеса, запазват се гаранциите за развитието на конкурентоспособността, подобряват се условията за трудова мобилност и се увеличава броят на работните места.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16