IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова дирекция към НАП ще спира измамите с ДДС

Приходи от близо 200 млн. лв от ДДС годишно очаква МФ след въвеждане на контрол върху движението на стоки с висок фискален риск

17:04 | 23.07.13 г.
Нова дирекция към НАП ще спира измамите с ДДС

Приход от близо 200 млн. лв. от ДДС на година очаква Министерство на финансите след въвеждане на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск. Това обяви днес на пресконференция зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Тя представи мерките на министерството във връзка със "затягането" на фискалните проверки и събираемостта на задълженията.

Сред стоките, при които има висок риск от ДДС кражби, са плодове и зеленчуци, захар, строителни материали, месо и месни продукти и други. Рисковите стоки няма да се припокриват със стоките с митнически режим, уточни Петкова. Тези стоки ще се определят със списък, предлаган от Националната агенцията за приходите (НАП) и одобряван от министъра на финансите.  Списъкът ще се актуализира веднъж годишно.

За осъществяването на проверките ще бъде създадена нова дирекция с два екипа към НАП - мобилни и регионални групи. Общо в дирекцията ще работят между 250 и 300 служители от агенцията. Петкова уточни, че при проверките служителите от новото звено ще се открояват с отличителни знаци.

Новата дирекция ще осъществява контрол на стоките, когато продавач е българско дружество и стоката е за държава членка на Европейския съюз и в случаите на преминаващи стоки транзитно през страната.

Мобилните групи ще спират автомобили за проверка на документите на стоките. Регионалните екипи в 5 области - София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, ще проверяват автомобилите с технически средства за контрол - GPS и пломба, и ще махат тези средства на мястото на получаване или разтоварване на стоката.

Днес стана ясно още, че на фискален контрол ще подлежат автомобили над 3,5 тона. Ако при проверка превозното средство не е открито, се счита, че стоката е реализирана от получателя и той трябва да заплати ДДС и корпоративен данък на база на пазарната стойност на стоката. При неявяване на купувача или получателя на мястото на получаване на стоката до 72 часа стоката се счита за изоставяна и остава в полза на държавата, обясни зам.-министъра.

За да се осъществи мярката, са нужни промени в три закона - Закона за ДДС, Закона за НАП и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Законодателните промени ще бъдат готови до  една седмица. Очаква се дейността да започне не по-късно от края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още