IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова методика ще оценява остатъчната фунционалност на хората с увреждания

Това е по-добрият начин за социализация, а не ниските "ТЕЛК-ови пенсии", смята социалният министър Ивайло Калфин

08:53 | 01.02.16 г. 2
Нова методика ще оценява остатъчната фунционалност на хората с увреждания

С промяна в методиката вече ще бъде оценявана остатъчната функционалност на хората, които са с увреждания и кандидатстват за инвалидна пенсия, съобщи пред "Нова телевизия" социалният министър Ивайло Калфин. Това е практика на Световната здравна организация (СЗО) и се прилага в 192 държави по света.

По този начин от социалното министерство ще се опита да се пребори със злоупотребите при отпускането на инвалидни пенсии. Според Калфин притеснителен е не броят на хората, които кандидатстват - той е близо до средното ниво за ЕС, а бързият темп на растеж на отпусканите инвалидни пенсии у нас.

С оценката доколко е трудоспособен даден човек, ще се създават и максимални възможности за връщане на хората с увреждания на пазара на труда. Това е по-добрият начин за тяхната социализация, отколкото получаването на "ниската ТЕЛК-ова пенсия", заяви социалният министър.

Според него комисиите по ТЕЛК са бавни, а средствата, които се отпускат за инвалидни пенсии, са недостатъчни.

По отношение на енергийните помощи Ивайло Калфин посочи, че през този сезон 237 хил. души получават около 70 лева на месец за отопление. Той посочи още, че се работи съвместно с енергийното министерство за подкрепа на уязвими потребители при либерализацията на енергийния пазар.

"Длъжни сме да се подготвим, каквото и да се случи", допълни той и прогнозира, че цената на тока у нас ще намалява след отварянето на пазара. Опитът в други източноевропейски държави обаче е показал, че първо има лек ръст преди стабилизирането на цената на пазара.

Отпускането на Великденските надбавки ще зависи от изпълнението на бюджета, припомни още Ивайло Калфин. Според него първо трябва финансовият министър да уточни дали има възможност да бъдат отпуснати 50 млн. лева за надбавките.

"Не бих заявил отсега - Великден е в края на април", каза още той. На 30 януари премиерът Бойко Борисов вече обеща пенсионерите с най-ниски пенсии да получат помощ за празника

Според него отпускането на надбавки за Великден и Коледа е приоритет, но по-важно е изпълнението на бюджета. Той призна, че през януари има впечатляващ излишък по консолидираната фискална програма, но това се дължи основно на приключването на европейски проекти и идващите средства от ЕС, както и плащането на ДДС.

Калфин коментира още, че кандидатурата му за президент не е на дневен ред и изрази своя песимизъм, че може да има единна лява номинация за президентските избори тази есен. "Обезсърчавам се, като виждам поведението на БСП, но надеждата остава", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
може ли за по-просто да приемем, че правителството изоставя тази категория хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
може ли за по-просто да приемем, че правителството изоставя тази категория хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още