Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нова схема: Туроператори ще получат до 15% от оборота си за разплащане

Целта е да върнат в срок дължимите суми по неосъществени пътувания заради пандемията

Нова схема: Туроператори ще получат до 15% от оборота си за разплащане

Снимка: Simon Dawson Bloomberg

Министерството на туризма променя схемата за държавна подкрепа на туроператорите у нас заради пандемията. Поради неусвоени средства по стартиралата вече мярка за държавна помощ, останалият ресурс ще се разпределя по нов начин.

Новата мярка за подкрепа на туристическия бранш дава възможност на туроператори да получат до 15% от оборота си без ДДС през 2019 г. Парите са единствено за разплащане с клиенти за неосъществени пътувания.

Условието е сумата да не надвишава дължимото по туристическите пакети за неосъществени пътувания. Средствата следва да се използват единствено за възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. поради възникналата епидемия от COVID-19, съобщават от Министерството на туризма.

Схемата се създава с промени  в текстовете на чл. 26а, ал.1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като се създават нови алинеи 3, 4, и 5, с което се предвижда нова схема за държавна помощ, а изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г.

Създадената нова схема за държавна помощ ще се нотифицира пред Европейската комисия и ще влезе в сила след обнародване в Държавен вестник. 

Още по темата

Помощта ще се предоставя при условия, критерии, ред в размер на проценти от оборота, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма в рамките на неусвоените средства по схемата за държавна помощ, прилагана към момента.

Субсидията по новата държавна схема се дава независимо от получаването на средства по досега действащата схема и при спазване на правилата за държавни помощи, съобщават от Министерството на туризма.

Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет. Според индикативните стойности неусвоените средства са близо 19 млн. лв.

Според действащата в момента мярка, размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г. за туроператори и туристически агенти, като предоставената помощ приоритетно се използва за връщане на суми по неосъществени пътувания и  компенсиране на разходи за основната дейност.

Желаещите могат да подават предложенията си до 22 март в информационната система СУНИ.

Една година след началото на пандемията, туроператорите, чиято дейност беше напълно блокирана заради ограничителните мерки, започнаха да получават обещаните субсидии. Министерството на туризма започна изплащането на държавната помощ от 51 млн. лв.

Преди дни първите 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност, получиха над 5,6 млн. лв. по държавната схема за подкрепа.

До 1 март общо подадените заявленията бяха близо 600 на стойност над 31,6 млн. лв.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Парламентът прие оставката на правителството