IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова стратегия ще насърчава извеждането на възрастни хора от специализираните домове

Предстои разработване на план за действие в изпълнение на стратегията

14:28 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Нова стратегия ще насърчава извеждането на възрастни хора от специализираните домове

Правителството прие Национална стратегия за дългосрочна грижа на днешното си заседание, с която ще насърчава деинституционализацията на възрастните хора, настанени в специализирани институции, и ще развива интегрирани услуги за дългосрочни грижи за възрастни хора и хора с увреждания.

Предвижда се да бъде разширен на достъпа до социални услуги и да се подобри тяхното качество, както и да се насърчи на взаимодействието между здравни, социални и обучителни услуги.

По отношение насърчаването на процеса на деинституционализация на възрастните хора и хората с увреждания, настанени в специализирани институции, се предвижда изготвяне на оценка на потребностите на всяко лице и определяне на необходимостта от подкрепа, както и на план с мерки за извеждането му от специализираната институция.

Ще се насърчава и процесът на деинституционализация на здравните грижи. Предвижда се разработването на мерки за осигуряване на подкрепа за лицата и специалистите, полагащи грижи за възрастните хора и хората с увреждания, както и по отношение повишаване ефективността и подобряване механизмите за финансиране на услугите.

Стратегията ще се осъществява чрез кръстосано финансиране, като ще бъдат използвани както средства от държавния и общинските бюджети, така и инструментите на Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие и новосъздадените механизми.

В изпълнение на документа ще бъде разработен и план за действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още