IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата цена на хляба ще е ясна през септември, след прибиране на реколтата

Ако новоприетият закон за храните влезе в сила с цялата си тежест, може да осветли сивия сектор, смята Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

11:08 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Новата цена на хляба ще е ясна през септември, след прибиране на реколтата

Цената на хляба винаги се формира по конкурентен принцип, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, в предаването „България сутрин", председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

„Не мога да коментирам каква ще е крайната цена, тази на хляба се формира от няколко компонента. Качеството на реколтата ще е ясно, когато зърното е в хамбарите, но 30-35% от цената му е човешкият труд. Хлябът е с най-тежък транспортен разход. Така или иначе цената може да се коментира след прибирането на реколтата, тоест прогноза може да има около септември“, посочи тя.

По думите ѝ в момента се разчита, че новоприетият закон за храните, който ако влезе в сила с цялата си тежест, може да осветли "сивия сектор" при хлебарите и сладкарите.

Дистрибуцията на хляба е основно в „сивия сектор", който обаче ние не можем да изчислим. С тези данни разполага МВР, ДАНС", каза Кукушева.

Тя подчерта, че по време на извънредното положение в много отношения контролът е бил занижен - въпреки това немалко браншове понесли големи загуби. Малките фирми в бранша, както и производителите на пици, сиропирани изделия, и в момента трудно се възстановяват.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още