Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новата методика за цената на тока залага на правилно натоварване на мощностите

В крайна сметка представената методика ще доведе до ръст на цената на тока, но с около 2%, не с 40%, уточни Асен Василев

Правилното натоварване на мощностите води до спестяване на разходите и е в основата на новата методика за определяне на цената на тока. Това стана ясно от презентацията на напусналия поста си служебен министър на енергетиката Асен Василев. Той представи идеите за промяна в цената на тока по време на заседанието на обществения съвет в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

В модела е предвидено преразглеждане на микса, намаляване на таксата за пренос от 37 лева на 7 лева, както и месечни търгове за "студения" и "горещия" резерв, което ще свали цената му. Отпада кроссубсидирането, премахнати са и добавките, което ще освободи износа. Така в цената на ЕСО остават само резервите и технологичните разходи. 

След представянето на методиката стана ясно, че крайните цени за потребителите ще се повишат. За потребителите на ЧЕЗ увеличението ще бъде с 2,5%, за тези на EVN - с 0,5%. Единствено намаление има за "Енерго - Про", което ще бъде в рамките на 1%. "Това е значително под исканите 40% поскъпване на тока от електроразпределителните дружества", заяви Асен Василев. 

От ЕРП-тата изтъкнаха, че подкрепят новата методика, но в предложенията не са включени някои техни технологични разходи - като за инвестиции или несъбираемите разходи. Дружествата обясниха още, че са дали резервите си при намалението на цената на 5 март. 

Електроразпределителните дружества се обявиха против и намаляването на нормата на възвръщаемост - от 12% на 3%, записано в новата методика. Мотивите им са, че толкова ниска норма на възвръщаемост няма никъде в Европа, освен това12% досега не са постигани. 

Преди да съобщи крайните цени за потребителите бившият вече служебен министър направи преглед на енергийния микс и възможните промени. Прогнозираното количество за следващата година е 33 терават часа, като 17 теравата се изкупуват задължително. 

Асен Василев разкри, че 250 млн. лева (150 млн. лева за студения резерв и 100 млн. лева за горивните компоненти) например ще могат да бъдат спестени, ако правилно се натоварят мощностите в ТЕЦ „Марица Изток“ 1 (AES) и ТЕЦ „Марица Изток“ 3 (ConturGlobal).

Това означава натоварване до процента на задължителното изкупуване и в момента се водят преговори в тази насока, уточни той.

Още по темата

Мерките насочени към когенерациите включват ограничаване на практиката за продажба на произвеждания от заводските централи ток на високата договорена цена, а самите предприятия да купуват евтин ток от Румъния. Василев уточни, че вносителите на ток ще бъдат длъжни да плащат 50% от внесения ток на цената, която е за българския пазар, а останалите количества – по договорената цена от чуждия производител.

Освен това държавата стриктно ще трябва да спазва изискването да се изкупува производството на ток само от високоефективното производство по отношение на заводските централи и топлофикациите, заяви Василев.

„Задължително трябва да изкупуваме още тока от ВЕЦ-овете, за да не се наводним“, допълни още енергийният министър. Разчетите обаче показват, че цената на електричеството от тези централи е една от най-ниската и
Задължително за изкупуване е още и електричеството, което се произвежда от възобновяеми източници.

След промените цената на електричеството от мощности, което държавата има задължения да изкупува е около 155 лева. Цената на незадължителните за изкупуване количества електричество е от ТЕЦ „Варна“, което гарантира нормалното захранване в региона за летния сезон, ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“. Цената на електричеството е 50 лева. „Така цената на НЕК ще бъде 104,57 лева“, заяви бившият енергиен министър в служебния кабинет.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (18)

   1| 2    
0
 
0
 
18
stanislavr до: data
преди 4 години
Няма профилна снимка
Намаленото потребление не е от енергийна ефективност, поне основно. Я потърси колко електродъгови пещи са останали, колко стъкларски завода - няма вече фабрики, няма консумация. Кремиковци хлопна кепенци - БДЖ го втаса, така е и с тока.
0
 
3
 
17
data до: data
преди 4 години
Няма профилна снимка
Спаднала консумацията : добре де продъниха ни ушите че нашата икономика била най енергоемка - за пръв път имаме ситуация в която консумираната енергия пада докато БВП да кажем условно че ръсте .
0
 
3
 
16
data до: Hahoto
преди 4 години
Няма профилна снимка
Голямата питанка : с колко се е вдигнала такса пренос заради изплащането на задълженията по направените "инвестиции" като Цанков Камък и Белене както и много други знайни и незнайни де !
Втора голяма питанка : защо "експертите" от НЕК пишат прогнози който удовлетворяват само тях самите а проспаха инвестициите в енергийна ефективност който свалиха реално консумацията
Трета голяма питанка : защо видните "експерти" се направиха на улави и не забелязаха промяната в структурата на БВП към по ниско енергийни отрасли
1
 
1
 
15
Сините камъни до: jelenski
преди 4 години
Няма профилна снимка
Знаеш ли, че си прав?!

Защото сега на Станишев и сие пак им се налага да вадят от сто дола вода, за да си настанят ведомствата така, че да не им пречат на "партийната"работа!!
2
 
3
 
14
Hahoto до: Стоян Петров
преди 4 години
Няма профилна снимка
В никакъв случай не искам да те обидя с поста си.Извиниме, ако съм те засегнал!!!
Действително транзитиращите страни през нас не плащат такса пренос - провери!
И един въпрос, как преди 5 години всички предприятия в енергетиката работиха и генерираха солидни печалби, а сега изведнъж станаха 20 хиляди за съкращаване! Какво се случи, за да настъпи тази промяна, която води бранша до колапс? Защо полските и германски миньори копат въглища и произвеждат ток без проблем, а нашите са пред фалит? Отговорите за мен са ясни!

Още от Икономика и политика
Малина Крумова защити КЕВР за увеличението на цената на водата