IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата община Сърница все още е без бюджет

В закона няма утвърдена процедура по какъв начин се разделят две общини

11:59 | 21.04.15 г.
Новата община Сърница все още е без бюджет

Най-новата община Сърница все още няма бюджет, тъй като не е подписан разделителният протокол с община Велинград, съобщи кметът Неби Бозов пред БНР. В закона няма утвърдена процедура по какъв начин се разделят две общини.

Според кмета Неби Бозов, разделянето на Сърница от Велинград е предизвикателство и за двете общини, тъй като няма практика за това.

„Няма регламент. Трябва ние да се разбираме, без да има арбитър. Мисля, че не е начинът по съдебен път да се решават нещата. Трябва да е точно регламентирано как се разделят две общини“, казва той.

Неби Бозов се надява до месец проблемът да бъде решен въпреки затрудненията.

„След като подпишем разделителния протокол, от Министерството на финансите ще ни дадат правомощия да открием сметка, ще бъде създадена администрацията на общината, хората ще започнат да си плащат данъците и ще започнем да работим като нормална община“, очаква той.

Другите основни въпроси са, че в общината все още няма здравен пункт, а пътят от Велинград до Сърница е почти непроходим след бедственото положение през март. Кметът отчете, че има трудности и при доставката на храната за неселението, а при един спешен случай се забавя транспортирането до най-близката болница, която е във Велинград.

Сърница се отдели от Велинград в самостоятелна 265-та община в България с указ на президента, издаден на 22 юли 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още