IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата реколта от пшеница е близо 4,2 млн. тона

Тежко засегнати от сушата и жегата са реколтите от царевица и слънчоглед, утре в Министерския съвет ще се дискутира как да се подпомогнат производителите

15:20 | 31.07.12 г. 14
Новата реколта от пшеница е близо 4,2 млн. тона

Пшеницата от новата реколта е ожъната почти на 100%, съобщи председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева по време на пресконференция след края на днешния Консултативен съвет по зърното.

Реколтата от пшеница през тази година достига близо 4,2 млн. т, като качеството й е най-доброто от около 20 години насам, допълни Кукушева. Това количество е напълно достатъчно за вътрешния пазар и се очаква близо половината от него да бъде изнесено, каза още тя.

Земеделският министър Мирослав Найденов допълни, че от старата реколта са останали около 350 хил. т зърно.

В момента страната ни разполага с близо 4,5 млн. т пшеница. За сравнение, по същото време миналата година общия ресурс от пшеница е възлизал на 4,034 млн. тона, посочва се в доклада, представен от Националната служба по зърното на днешния Консултативен съвет.

По думите на Кукушева над 68% от пшеницата от новата реколта е с много добри хлебопекарни качества, което е с 13% повече от добитото през миналата година качествено зърно, допълни тя.

Обезпокоителна обаче е ситуацията при царевицата и слънчогледа. Сухото и горещо време през юни и юли се е отразило неблагоприятно на двете култури в световен мащаб.

Царевицата е в основата на производството на фуражи за животновъдството, а заради сушата се очаква цените да тръгнат нагоре. В тази връзка Мирослав Найденов съобщи, че България ще поиска от европейските власти разрешение да изплати субсидиите на глава животно за 2012 г. по-рано – през октомври или ноември.

Утре в Министерския съвет, в присъствието на земеделския министър Мирослав Найденов и премиера Бойко Борисов, ще се проведе среща между животновъди, преработватели и търговски вериги, уточняват от земеделското ведомство.

На срещата отново ще се обсъди ситуацията на зърнения пазар и по какъв начин засегнатите от лошата реколта на царевица и слънчоглед да бъдат подпомогнати.

И Марияна Кукушева, и Мирослав Найденов посочиха, че тази година, заради високото качество на пшеницата, българинът ще яде най-хубавият хляб от десетилетия. Двамата подчертаха, че българският хляб е най-евтин в целия Европейски съюз и ще остане такъв.

Мирослав Найденов допълни, че „няма драма с цената на хляба“ и пак каза, че очакваният ценови ръст ще се ограничи в рамките на няколко стотинки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Препоръчително за тези, които се чувстват хора!http://***.videoclip.bg/watch?v=21245Англичани и ирландци продават жилищата си в България Всеки иска пърче от Земния Рай/място, на което Златна Сиеста/температурата на топене на златото, когато се правят златни кюлчета за Задължителните Минимални Резерви на Банките/ и Коледа се случват в един и същи момент - Мила Родино, Ти си Земен Рай!http://***.videoclip.bg/watch?v=21245Нито един чужденец, не би могъл да си позволи пърче от този Земен Рай законно, без да е станал/а Истински Български/ка Гражданин/Гражданка, т.е. без истински докумет за Българско Гражданство.http://***.videoclip.bg/watch?v=21245
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
0.57 ст/кг средна годишна изкупна цена на всички видове зърно означава обвързване на парите в обръщение с нивото на глад и засищане на всеки нормален човек, т.е. никой не би преял с пари и никой не би останал гладен откъм финансови средства. 0.57 ст/кг средна, годишна изкупна цена на всички видове зърно е еквивалент на съотношенията на Основнете Лихвени Проценти на всички Национални Банки и системата от подчинените им Външнотърговски Банки в Европа според големината и нормалното количество пари в обръщение, от които се нуждаят без да си противоречат, защото е е бвързано с най-качественият материал в Банковата Система - Златото. Гладът за забогатяване си остава, но нивото на засищане не позволява злоупотреби и се стига до извода, че водени от стремежа си за забогатяване всички се стремят към най-качественото - Златото, т.е. Златно Обезпечение на Националните Валути ифинансиране на качественото и Полезните Ценности на Хората.0.57 ст/кг годишна, средна изкупна цена на всички видове зърно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Лихвата в Банковото Дело е последният, а не първият финансов инструмент, към който да се посяга. Всички себестойности в миналото бяха подписвани от нормировчик и технолог и служеха за база за изработване на Основен Лихвен Процент изработван от БНБ, така че да означава правилни и навременни управленски решения. По принцип неписано правило в Банковото дело е че Лихвата се използва за Военновременно Възстановяване и Възстановяване от природни бездсвия базирана на правилно изчислен инвестиционен риск при разрешаването на кредит или допускането на депозит. Преди години, когато Цялата тази Банкова Система в Европа беше неформално, но фактически под Котрола на Френският Президент Франсоа Митеран, количеството пари в обръщение в Системата от Външнотърговски Банки беше толкова, че никога да не се използва Компенсационната Функция на Лихвата освен при формирането на точното съотношение на Основните Лихвени Проценти на Националаните Банки в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Това е най-мъдрото решение за настоящия момент. Вдигането на Изискваниата за Задължителни /Златни/ Минимални Резерви означава вдигане на Чадъра на Банковата Система от престъпността и отново Златото да остане основен регулатор в Баланса на всички ресурси на Планетата - Валути със Златно Обезпечение и Финансиране, а не ограбване на Бизнеса.Така в Реалната Банкова Система ще останат само тези, които не знаят какво е престъпност и Тези за които Банковото Дело е преди всичко Финансиране на Полезните Ценности на Хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Федералния резерв е 100% частна банка. Федералния резерв се използва за финансиране на война, за да може САЩ да сложи ръка на енергийните ресурси в Целия Свят. Сега правят същото в Русия както през 2008 в Африка по време на Световното Първенство по Футбол. Умишлено предизвикват рецесия, за да си угодят на суетата и робския комплекс от миналото, сваляйки цените на основните неща от които зависи животът на нормалния човек, доказвайки че Планетата работи за тях. Чудя се докога Планетата може да работи за САЩ, може би докато настроят Природата срещу себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Средната изкупна цена на всички видове зърно трябва да бъде 0.57 ст/кг, а не 0.30 ст/кг зърно както през предходните години. 0.57 ст/кг годишна средна изкупна цена на всички видове зърно означава оптимален вариант/еквивалент/ на съотношенията на Основните Лихвени Проценти на Националните Банки и подчинените им Външнотърговски Банки в Европа от Времето на контролирането им от Франсоа Митеран. Това означава оптимално количество пари в обръщение във всички видове валута, така че фактора глад да стимулира градивност в хората и вземане на правилни и навременни управленски решения на всички нива в стопанския живот. 0.57 ст/кг - средна изпупна цена за годината на всички видове зърно означава точно, а не по-малко или повече, и нов/стар :-)/ градивен тип ценностна система на всички нива в стопанството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Оптимизмът в случая е излишен. Качествената пшеница ще бъде изнесена на добра цена, но големите производители САЩ и Русия вече обявиха по-ниски добиви за тази година. Украйна и Казахстан мисля също няма да произведат повече от миналата година, така че се очертава сериозен недостиг на световния пазар и той се отразява в цената. Няма механизми, които да компенсират липсата на стотици милиона тона в световен мащаб. Единствено излизане от ЕС и затваряне на границите за всякакъв износ, което е безумно. Правете си изводи за брашното, хляба, закуските..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Отново сме с пълни хамбари и с най-добро качество на пшеницата. Сега е момента зърното да се съхрани правилно и да бъде поставена, цена която да не означава износ за и без това закъсалите арабски и африкански страни, а да бъде насочен износа към европейския пазар. Цена на износната пшеница, която да позволи вместването на този вид зърно в Средната Годишна Изкупна Цена на Всички Видове Зърно - 0.57 ст/кг, а не 0.30 ст/кг както през предходните години, означава с 0.57 ст/кг Годишна Средна Изкупна Цена на Всички видове Произведено Зърно в България да възстановим като еквивалент Съотношенията на Основните Лихвени Проценти на Външнотърговските и Националните Банки в Европа от времето преди Банковата Криза у нас, когато неформално, но фактически Контролът, за добро над Всички Външнотърговски/Първа Частна Банка у нас/ банки и Национални Банки беше в ръцете на Френският Президент Франсоа Митеран и потреблението на пари в обръщение беше обвързано с нивата на глад и засищане на всеки от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Нама такъв дето да не се е обърсал по пешкира Държава до сега. Продължават ли всички да се бършат по Държавата, накрая, няма да може да се ползва пешкира и може наистина да идем при първобитните маймуни и динозаврите, а там, които не е пасал динозаври без сопа, не оцелява според закона на дивотията. Сега е пълно със селинджъри от британското ТКЗС, които цял живот режат клона, на който са седнали, за тях летвата ми е много висока и съм сигурен, че успеят ли да си отрежат клона на който са седнали, ще ги изядат динозаврите, и приказките, колко е унизително да си селянин на село и да си трудолюбив до глупост в града ще си отидат с тези Селинджъри от Британското ТКЗС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Държава? Къде видя такова нещо? То нашето е бетер планетата на мамуните :) Особенно с *** в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още