Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новата здравна карта слага лимити, за да пести пари на НЗОК, твърди НПО

Да се направи обективна оценка на въздействието на Националната здравна карта, настояват представители на болници

Новата здравна карта слага лимити, за да пести пари на НЗОК, твърди НПО

Снимка: Pixabay

Целта на Националната здравна карта (НЗК) е да се сложи лимит на броя болни, които болницата може да отчете пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), и така касата да си спести средства. Това коментира Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на здравеопазването на пресконференция на тема “Накъде ни води здравната карта”, съобщава БТА.

Новата Националната здравна карта в момента е публикувана за обществено обсъждане.

Представители на общински и частни болници настояха да се направи обективна оценка на въздействието на Националната здравна карта. Според тях в крайния вариант на документа не са взети предвид становищата на комисиите, работили по областните здравни карти. Комисиите по области не са заявявали намаляване на леглата в лечебните заведения, но в НЗК е заложено намаляването на броя им в цялата страна общо с близо 6 хиляди, каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

С редуцирането на броя на леглата Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за по-малко хоспитализации на година, което ще спести 360 млн. лв. в бюджета й, заяви Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. По думите му Националната здравна карта е недопустима намеса на държавата с цел лимитиране, чийто резултат ще бъде ограничаване на избора на пациента, райониране на медицинската услуга и обслужване.

Чрез НЗК се разпределят легла по области, а по какви критерии и методика те ще бъдат разпределени по болници, не е ясно, коментира д-р Тотев. По думите му общинското здравеопазване, което обслужва близо 2 млн. граждани, е "не в колапс, а в клинична смърт". 

Припомняме, че предишната Националната здравна карта, подготвена от екипа на Петър Москов, беше окончателно отменена, след като болници я атакуваха във ВАС.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир