IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови регулации "затварят" пазара на аптеки в големите градове

Асоциацията на собствениците на аптеки алармира за проектозакон, подготвен от здравното министерство

12:20 | 16.09.15 г. 17
Нови регулации "затварят" пазара на аптеки в големите градове

Асоциацията на собствениците на аптеки алармира за подготвен, но още непубликуван законопроект на Министерството на здравеопазването, който предвижда броят на аптеките в страната да се изчислява, а не да се отварят на пазарен принцип. Това каза пред журналисти председателят на асоциацията Николай Костов, който определи документа като скандален и посочи, че подобни регулации относно търговията с лекарства на дребно никога не е имало.

Той обясни, че заложените регулации, под предлог, че ще насърчат отварянето на аптеки в малки населени места, всъщност целят затварянето на пазара в София и по-големите градове. Решенията къде и колко аптеки да има ще се вземат от администрацията, което е остарял модел на регулация, каза Костов.

Беше разкритикувана и друга регулация, която се въвежда – минимални изисквания за отстояние между аптеките. В документа не се посочва все още какво да е това отстояние, защото то е обект на бъдеща методика, но казва, че трябва да го има.

Костов предположи, че комисия, отговаряща за броя и разпределението на аптеките, ще предложи решения в интерес на съсловието, а не на пациентите. По думите му разпределението на аптеките по места ще бъде така направено, че да няма конкуренция наблизо за дадени аптеки.

Според него заложените предложения няма да решат проблема с аптеките в малките населени места, а просто ще спре отварянето на аптеки в България, ще се ликвидира конкуренцията, ще започнат нерегламентирани плащания и търговия с лицензи. По думите на Костов това е „легализирано от държавата картелно споразумение за наличието на аптеки в страната“.

От асоциацията виждат проблем в това, че администрацията, а не пазарът, ще определя къде и колко аптеки да бъдат отваряни. Според Костов това ще изкуши към корупционни практики.

От асоциацията коментираха още, че подобна регулация е отпаднала в страни като Франция и Германия като непазарна.

Алтернатива за снабдяването с лекарства в малките населени места е старата практика на откриване на филиали на аптеките. Ако тези филиали нямат изискване да работят всеки ден, а например веднъж в седмицата, когато в населеното място идва и лекар, това в голяма степен може да разреши проблема.

Николай Костов разчита, че законопроектът ще бъде отхвърлен от здравната комисия в парламента. От асоциацията на собствениците на аптеки са категорични, че този проектозакон е в противоречие с Конституцията и с Договора за европейската общност. Асоциацията ще сезира с писмо ЕК, както и ще изпрати становище до здравния министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
mitkok
преди 8 години
Иначе разбира се всеки средностатистически *** може да се прави на експерт в Интернет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
deBill
преди 8 години
който продава под себестойност да затваря.какво урева върталъка някой много плаче да няма конкуренция и подкрепя *** закони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
mitkok
преди 8 години
Те хората и от Лафка купуват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
То и КНДР е Корейска Народна Демократична Република на книга е демократична, но смъртта на вожда Ким Чер Ир сина му Ким Чен Ун стана новия вожд след уж демократични избори, на които последния беше единствен кандидат, а конкурентите бяха пратени да копаят в местните уранови мини. България не е инстински демократична държава, защото след като даден депутат/президент или друго публично лице бъде избрано от суверена, но това лице не може на сила да бъде отстранено от суверена, който го е избрал. Това е все едно след като един работодадел назначи служител да няма право да го уволни. В еврокомисията положението е същото, не съществува метод за насилственото и отстраняване от нейния суверен. В САЩ/Канада система като тази в Европа се нарича... democratic socialism, а у нас я наричат социалдемокрация. Тук важната дума е социализъм, а не демокрация. И *** би се сетила, че социалдемокрация НЕ е същото като само демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
mitkok
преди 8 години
А знаеш ли КАКВО продава Марешки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Подобна регулация ще доведе до изкуствено завишаване на цените всички масови лекарства и реално може да лиши бедните българи от нужното им лечение. Няма абсолютно никакво значение дали Марешки има 1, 10 или 100 аптеки щом хората са съгласни да купуват от него. Стига регулации и социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
mitkok
преди 8 години
Нещастници,а какво ще кажете за това че Магарешки има двеста аптеки и продава под законовите цени?В Германия един фармацевт има една аптека.Големи комунягу а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
meto76
преди 8 години
Москов е комунист до мозъка на костите си.Това поредно предложение от псевдо дясната партия ДСБ и нейния представител в Министерство на здравеопазването е срамно за десницата, в която и да е страна.Направо връщат социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Гари
преди 8 години
Явно новият почин на администрацията е "Нито ден без *** идея". Тази седмица наистина нямат спирка. Комисия щяла да решава колко аптеки трябва да има в един град и да не допуска нови. "Блестяща" идея за нова регулация, която както ВСЯКА регулация ще доведе по-малка конкуренция, по-високи цени и още по-лошо обслужване (в случая ще чакаме още по-големи опашки от пенсионери със здравни книжки пред аптеките).А като сме тръгнали, защо да не направим комисии, които да решават и колко хлебарници трябва да има в този град и колко магазина за обувки? Аз имам идея за комисия, която да реши колко политически партии са ни нужни, колко министри и депутати. И мисля, че правилната бройка е 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
stoner boner
преди 8 години
асоциацията защо не протестира срещу непазарното ограничение до 4 аптеки на един собственик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още