IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови случаи на чума по дивите прасета

Положителните проби са от общините Бяла, Русе, Девин, Смолян, София, Силистра

21:09 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Новооткритите случаи са в землището на село Бистренци, община Бяла, област Русе, обявено на 12 август; на територията на община Девин, област Смолян, обявено на 13 август; в землището на село Желява, община Столична, област София, обявено на 13 август; в землището на село Върбино, община Дулово, област Силистра, обявено на 13 август. 

По данни на земеделското министерство повече от 130 хил. прасета са унищожени в следствие на заразата от африканска чума. Около половината от тях са от големите свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата вече са унищожени. 

Продължава и блокадата на пътя Сливен - Ямбол при село Крушаре от недоволни от предприетите мерки за овладяване на заболяването. От дни протестиращите подават сигнали за незагробени животински отпадъци в района на село Гавраилово, в река Тунджа и напоителния канал край село Тополчане. Предстои да се вземат проби от водата, за да се установи дали е тя е годна за поливане.

БНР допълва, че здравните власти в Сърбия проверяват четири лични стопанства в страната за предполагаеми случаи на африканска чума по свинете.
Босна,Черна гора и Северна Македония забраниха вноса от Сърбия на прасета и свинско месо,за да не допуснат разпространение на заразата.

По данни на земеделското министерство повече от 130 хил. прасета са унищожени в следствие на заразата от африканска чума. Около половината от тях са от големите свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата вече са унищожени. В Голямо Враново работата трябва да приключи до неделя. Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта - в село Юделник, са отрицателни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още