IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови законови промени защитават продавачите на стари автомобили

До 2023 г. старият собственик на вече продадена кола ще може да поиска удостоверение от Пътна полиция, че е прехвърлена собствеността

13:52 | 19.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за пътищата, чиято цел е защита на продавачите на употребявани автомобили от повдигане на обвинения срещу тях за престъпления, извършени от новия притежател, който не е прехвърлил колата на свое име.

Според новите текстове собственик, който е прехвърлил автомобила си до 27 декември 2017 г., но купувачът не е регистрирал колата на свое име в законоустановения срок, ще може да подаде копие на документа за продажба в "Пътната полиция" до края на 2023 г. и така да удостовери, че собствеността вече не е негова.

До корекцията в закона се стигна заради недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, уточнява БНР. Инициативата за промени е на омбудсмана Диана Ковачева. 

След 2017 г. при подаване на документа регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно, а в автоматизираната информационна система от отдел „Пътна полиция“ се вписват данни за купувача, номер и дата на документа за прехвърляне на собствеността. „Пътна полиция“ издава удостоверение, което съдържа информация за датата на прехвърлянето и датата на служебното прекратяване на регистрацията.

Новите разпоредбите за срока ще се прилагат и когато собствеността на автомобила е прехвърлена на лице, което не е български гражданин, или договорът е сключен извън територията на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още