IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият лифт "Тодорка" тръгва в началото на ски сезона

Природозащитници организират протест на 11 ноември

16:47 | 02.11.15 г. 7
Новият лифт "Тодорка" тръгва в началото на ски сезона

Модернизираният лифт „Тодорка“ до връх Тодорка в Пирин ще бъде въведен в експлоатация още преди началото на предстоящия зимен сезон, съобщи компанията, която ремонтира съоръжението – „Маренго трейдинг“. От няколко месеца между дружеството и екоактивисти се води спор дали заради подмяната на лифта ще бъдат изсечени над 80 вековни дървета.

Според коалицията "За да остане природа в България" са налице незаконни действия в Национален парк „Пирин“ и Природен парк „Витоша“, със знанието на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което отговаря за Пирин, и Министерство на земеделието и храните (МЗХ), което отговаря за Витоша.

Двете министерства разрешават на компании да строят върху държавна собственост, без да имат права върху нея и без да са заплатили и една стотинка за това, твърди организацията. 

Природозащитниците се събират протест в София на 11 ноември. 

Те твърдят още, че заради новия шестседалков лифт в ски зона Банско, който подменя триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка, ще се изсекат поне 57 бели мури и смърчове, на възраст 80-100 години. Новият лифт го няма в концесионния договор, не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г., пише в съобщението на природозащитниците.

По-рано МОСВ съобщи, че реконструкцията на лифт „Тодорка“ в Национален парк „Пирин“ предвижда подмяната на построения през 1986 г. триседалков лифт с шестседалков. Според екоминистерството няма да бъдат изсечени 88 дървета, а с 31 по-малко.

„МОСВ не разрешава на инвеститора „Маренго трейдинг“ ЕООД да изсече 88 дървета, както е предвидено в съгласувателното писмо от 04.08.2014 г., подписано от предходния министър на околната среда и водите Станислав Анастасов. На 30 октомври 2015 г. междуведомствена работна група извърши проверка на място и установи, че могат да бъдат спасени 31 дървета“, заявява екоминистерството.

Полученият дървен материал ще бъде използван за туристически пътеки и маршрути в парка, както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България – Байкушевата мура.

От „Маренго трейдинг“ информираха в писмо до медиите, че подмененият лифт е най-старото функциониращо съоръжение в ски зона Банско. Компанията съобщава, че той преминава по същото трасе, но с подобрения на капацитета и скоростта – разстоянието до подножението на връх Тодорка ще се изминава за шест минути, вместо за 20, както досега.

В крайна сметка дружеството потвърждава за изсичането на 57 дървета. „След като спазихме всички изисквания на българското и европейското законодателство и това беше установено от държавните органи, модернизираният лифт ще бъде въведен в експлоатация още преди началото на предстоящия зимен сезон“, информира компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
fras
преди 8 години
Зелените ще протестират срещу лифта, защото са отсечени 57(петдесет и седем) дървета.Същите зелени обаче не протестираха срещу Южен поток например, с дължина на БГ територия около 450 км.Колко дървета щяха да бъдат изсечени по тези 450 км.?Абе, много избирателно протестират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
stasi666
преди 8 години
Явно не си ходил там.Първо Алпите са по високи и няма такава растителност.Там са предимно скали и поляни и не се изсичат горски масиви,но ти откъде да знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
melon
преди 8 години
Простащината съсипва българската природа и не само природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
А заради такива *** като тебе аз ходя от години на море в чужбина! Сещаш ли се защо? Четеш ли ме, или си доволно т^ъп да направиш връзката? хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Тома, вие "зелени" терористи няма ли от поне от срам да скочите и срещу баба Цветелина Бориславова, която ще изсече два пъти по 57 дървета за своя нов лифт между Пампорово и Чепеларе или понеже тя ви плаща - там не смеете да скачате, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
vihur
преди 8 години
Владо, не е заради тия буклуци дето ходим по белия свят да караме ски, а заради мафиотите дето са направили тая цялата *** наречена Банкско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 15
vlado64
преди 8 години
Платени природозащитници обслужващи нечии интереси . Заради тия *** ходя всяка година на ски в чужбина . Те в Австрия , Италия , Швейцария , Франция си нямат природозащитници . Горките , да им пратим от нашата пасмина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още