IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият министър Тодор Танев ще се фокусира върху предучилищното образование

Вежди Рашидов ще се бори за 1% от БВП за култура

18:11 | 07.11.14 г.
<p>
	Тодор Танев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Тодор Танев. Снимка: БТА

Предучилищното образование трябва най-после да бъде узаконено, защото сме в Европа и в 21-ви век, има глобализация и ученето през целия живот е задължително. Това каза новият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев на церемония в МОН, след като прие поста от служебния министър Румяна Коларова, съобщи БТА.

Коларова препоръча на Танев да ползва проекта на закон за училищното образование, който беше подготвен от правителството на ГЕРБ, а не закона на министър Анелия Клисарова, защото в него имало съществени нерешени въпроси.

За закона предполагам, че новото правителство ще търси хармония между приоритетите, които са заявили коалиционните партньори, и между онази добра основа, която почти беше приета от 41-ото Народно събрание, заяви тя по повод бъдещето на проекта, който се подготвя от години, но не се приема по различни причини.

Танев обясни, че има три деца и затова лично е бил потърпевш от една изключително тромава учебникарска система, при която учениците не учат достатъчно добре и в резултат се шири „вторична неграмотност".

Той смята, че разделението между висшето образование и науката е архаизъм и обеща, че ще провери какво става със средствата във Фонда за научни изследвания.

„За съжаление, образованието, както и здравеопазването, са много тежки и големи ресори, и като всичко в България - най-тежките ресори са в пълна зависимост от пределната партийност“, коментира министърът. Той заяви, че мрази революциите и ще продължи работата си в МОН "с възможно същите хора, които са в него".

По традиция на МОН министър Румяна Коларова подари на новия образователен министър училищен звънец.

Междувременно министърът на културата Вежди Рашидов обеща да се бори за 1% от БВП за култура.

Въпреки дефицита от 15 млн. лв. в бюджета на Министерството, няма да допусна артистите да останат без заплати за Коледа, заяви Рашидов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че проблемите са много - освен намаления бюджет има опасност да пропаднат евросредствата за Ларгото, предстои доста работа по "Българския Лувър".

Министърът заяви, че приема връчените му от неговия предшественик знаци само като човек, който трябва да намери решение на проблемите, които те символизират. Заедно с копието на Манасиевата хроника, което министрите на културата си предават при смяна, Рашидов получи от Мартин Иванов филма "Мъжки времена" в ръждясала кутия - знак за окаяното състояние на хранилищата на Българската национална филмотека.

Служебният министър връчи на колегата си и стикер на кампанията "Аз чета" с пожелание да бъде продължена от новото ръководство.

Вежди Рашидов благодари на Мартин Иванов, че за трите месеца на поста е опазил МК от трусове и че при актуализацията на бюджета е "извоювал" 4-5 млн. лв. за театрите, изправени пред опасността от провал на новия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още