IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият регламент за личните данни предвижда по-строг контрол и завишени санкции

През май 2018 г. предстои въвеждането на Общия регламент за защита на личните данни както в България, така и в целия Европейски Съюз (GDPR)

13:18 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият регламент за личните данни предвижда по-строг контрол и завишени санкции при злоупотреби от страна на бизнеса. Това заяви председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов по време на уъркшоп, организиран от Германо-българската индустриална и търговска камара (DBIHK).

През май 2018 г. предстои въвеждането на Общия регламент за защита на личните данни както в България, така и в целия Европейски Съюз (GDPR), което ще доведе до съществени изменения в режима на защита на личните данни.

Санкциите за нерегламентирана обработка на лични данни варират в зависимост от нарушенията до 2% (или до 10 млн. евро) и до 4% (или до 20 млн. евро) от годишния оборот на компанията. 

Според новия регламент компаниите няма да подлежат на предварителна регистрация, но за сметка на това ще има инспекции на място, посочва Караджов.

Новите правила задължават компаниите, които извършват системно наблюдение на гражданите, по-специално в интернет, както и когато обработват чувствителни данни, да назначат длъжностно лице по защита на личните данни. Затова комисията предлага такова задължение да имат и компании, които обработват лични данни на голям брой лица, например над 10 хиляди.

Заради завишените изисквания се предвижда създаването на обучителен център, като държавата ще осигури безплатно първоначалното обучение, тъй като фирмите ще са задължени да назначат длъжностни лица. По-рано през октомври Караджов заяви, че ще има необходимост от обучение на между 50 и 100 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още