IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият закон за финансовия одит ще повиши отговорността на одиторите

Ще бъде променен и обхватът на предприятията от обществен интерес, които да подлежат на задължителен финансов одит

15:46 | 16.04.15 г.
Новият закон за финансовия одит ще повиши отговорността на одиторите

Работи се върху нов Закон за независимия финансов одит, като е сформирана работна група с участието на Министерството на финансите, Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО), съобщиха от ИДЕС, който организира днес международна конференция на тема „Одиторската професия в контекста на новото европейско законодателство“.

Очаква се новият закон да повиши отговорността на одиторите, качеството и прозрачността на одиторската дейност.

Ще бъде променен и обхватът на предприятията от обществен интерес, които да подлежат на задължителен финансов одит. В момента 980 български компании попадат в тази графа. Това са кредитните институции, застрахователите, здравноосигурителните и пенсионноосигурителните дружества, дружества с държавно участие и др. В закона за някои предприятия от обществен интерес (например за банките) ще бъдат поставени изисквания за минимален брой одитори и ще бъде регламентирана отговорността на всеки одитор.

По време на международната конференция днес бяха обсъдени също ротацията на одиторските фирми при предприятията от обществен интерес, забраната одиторите да извършват определени услуги за предприятията, които одитират и др.

Проект за изменение на Закона за независимия финансов одит вече е внесен в Народното събрание от депутати на ГЕРБ, БСП, ББЦ, АБВ и Патриотичния фронт. В него се предлагат промени, породени от казуса КТБ. В началото на годината КПНРО обяви, че ще глоби международната одиторска компания KPMG заради пропуски и несъответствия в одитите на КТБ.

ИДЕС е единствената национална професионална организация на одиторите в България и е член на Международната федерация на счетоводителите от 1996 г. В ИДЕС понастоящем членуват 689 одитори – физически лица и 94 специализирани одиторски предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още