Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новият закон за мерките при извънредното положение скара депутатите

Приключи обсъждането на законопроекта за мерките срещу епидемията от коронавирус

Новият закон за мерките при извънредното положение скара депутатите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В Народното събрание приключиха разискванията по законопроекта за мерките в условията на извънредното положение, съобщава БНР.

В него са включени различните ограничения и забрани за посещения на обществени събития, всички видове масови мероприятия и санкции за неспазване на карантина и разпространяване на фалшиви новини. Целта на забраните е изпълнение на препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция.

"Смятам, че в този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици. Аз съм убедена в това", каза Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

Още по темата

“Англия дава 20 милиарда лири само за социални мерки, ваучери, подпомагане на хората, в Германия, в Италия данъчни ваканции, ваканции върху ипотечните кредити. ... как в целият свят това е факт и помага на икономиките и на хората, само за вас в България това е популизъм“, коментира Корнелия Нинова.

"Ние не трябва да се лъжем в това, че всеки един от нас ще плати цена и това да жертваш отпуската си, ще бъде най малката цена. Това, което се опитваме да направим, е на първо място да укрепим здравната система, така че в момента ние трябва да мислим не панически и как в краткосрочен план да се опитаме абсолютно всички щети да обхванем, а да мислим дългосрочно затова какво ни чака и кои са секторите, на които трябва да окажем най-голяма подкрепа", посочи социалният министър Деница Сачева.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС подчерта, че в законопроекта се предвижда бременни, кърмачки, самотни родители, служители с и над 50% неработоспособност да могат без отказ да ползват платен годишен отпуск. Адемов направи заявка и за друго предложение: "Към тази мярка и работниците и служителите, които  са на възраст от над 60 години, защото те са уязвимата група и биха могли да се възползват от това право да ползват платен годишен отпуск".

От БСП обаче смятат, че липсва солидарност в заложените мерки.

"Онези мерки, за които се говореше, че държавата ще поеме, че ще застане с тежестта си, за да подпомогне на работодатели и работници не са в този закон, няма ги, тази солидарност не е разписана“, коментира Крум Зарков.

От "Обединени патриоти" настояха в законопроекта да се включи и преустановяване на религиозните дейности и въвеждането на полицейски час. Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов посочи:

"Не трябва да се правим, че не виждаме как с една и съща лъжичка се пъха в устата на тоя и оня и след това да се говори, че тя била свещена и нямало да допринесе за разпространение на заразата и прочие".

Десислав Чуколов от "Атака" настоя да отпадане на лихвите по главниците на кредитите за физически лица и малките фирми.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото