IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Закон за виното няма да ограничи производителите, твърди експерт

Проектът въвежда режим за ограничено нарастване на новите площи

14:11 | 21.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новият Закон за виното няма да ограничи създаването на нови насаждения в България, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria  Даниела Фърцова от Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ).

Тя поясни, че проектът въвежда режим за ограничено нарастване на новите площи. Новите правила се въвеждат заради регламенти на Европейската комисия. Целта е да се отговори на нарасналото търсене на вино на световния пазар, защото сега действащите ограничения пречат това да се случи.

По новите правила ще бъдат засаждани нови лозя, но това няма да става прекалено бързо. Така ще се запази качеството на продукта и ще бъдат защитени качествените вина. 

Тъй като проектът разрешава новите лозя да се увеличават с 1%, тя заяви, че това всъщност не е малко. Лозята в България са към 600 хил. дка и този един процент разрешава те да се увеличават с 6 хил. дка годишно. Приблизително и сега толкова лозя се засаждат ежегодно и едва ли можем да очакваме по-голям интерес, смята експертът.

Издателят на годишен каталог за виното Катя Йончева коментира, че не се очакват проблеми с лозята, тъй като в световен мащаб нарасналото търсене е съвсем малко поради свръхпроизводството на вино. Това води до по-ниски цени за потребителите, което обаче не е много добре за производителите.

„Гроздоберът започна по-рано тази година и върви добре. Очаква се нелоша реколта“, смята Даниела Фърцова.

„Тазгодишната реколта от грозде ще бъде по-добра от тази през дъждовната 2014 г., но няма да е на нивото на 2015 г.“, смята Катя Йончева.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 7 години
1а.'Новият Закон за виното няма да ограничи производителите, твърди експерт'1б.'Проектът въвежда режим за ограничено нарастване на новите площи'2а.'По новите правила ще бъдат засаждани нови лозя, но това няма да става прекалено бързо.'2б.'Така ще се запази качеството на продукта и ще бъдат защитени качествените вина'3а.'Целта е да се отговори на нарасналото търсене на вино на световния пазар'3б.'в световен мащаб нарасналото търсене е съвсем малко поради свръхпроизводството на вино'Поне три противоречия/точка по точка/ в статията.Всяка/почти всяка/ намеса на администрацията в пазарната икономика не води до нищо добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още