IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият закон за влоговете в банките мина през бюджетната комисия

Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП Лява България за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките

16:36 | 05.02.15 г.
Новият закон за влоговете в банките мина през бюджетната комисия

Депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха на първо четене предложения от Министерския съвет нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, в който е предвидено изплащането на гарантираните суми в 7-дневен срок.

Народните представители обаче отхвърлиха законопроекта на БСП Лява България за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, с който се предлагаше БНБ да може да финансира фонда със средства от резервите си.

В законопроекта на БСП се предлагаше също така да се даде възможност на Фонда да изисква авансово вноските на банките, както и му се предоставя възможност премията да бъде повишена до 2% от общия размер на влоговата база за предходната година а период от 3 години.

Припомняме, че БНБ сезира Европейската централна банка (ЕЦБ) за законопроекта на левицата, а тя на свой ред излезе с отрицателно становище с мотив, че предложението нарушава европейските правила за държавното финансиране.

„Икономически е неизгодно държавата да търси средства заемообразно при по-високи лихви или да товари бюджета, вместо да използва натрупаните резерви в централната банка”, изтъкна депутатът от БСП Румен Гечев по време на дискусията.

„За какво са тия резерви – за да си правим цветна снимка с тях ли? Резервите затова са резерви, да бъдат използвани в критична ситуация. Тези пари могат да бъдат използвани, без да се накърнява и рискува законът за паричния съвет”, допълни той.

Със законопроекта на МС се въвежда евродирективата за гарантиране на влоговете в банките. Крайният срок за транспонирането на директивата е юни т. г.

Законът обхваща всички банки, включително и клоновете на банки от държави от Европейския съюз и от трети страни, ако в тях не действа схема за гарантиране на влоговете или гаранцията е по-ниска в сравнение с българската схема.

Предвижда се да бъдат гарантирани депозитите в размер до 196 хил. лева (100 хил. евро), с изключение на средствата на професионалните инвеститори, държавните институции и общините. По-висока защита – до 250 хил. лева е предвидена за социално важни суми, като тя ще действа за срок от 3 месеца. След изтичането му гаранцията се изравнява с тази за останалите сметки – 196 хил. лева.

Предвижда се също така да отпаднат встъпителните вноски на банките във Фонда за гарантиране на влоговете, а годишните премийни вноски ще се определят на базата на размера на гарантираните депозити в съответната банка и рисковия й профил. Така някои банки ще плащат по-висока вноска, а други – по-ниска.

Цветанка Михайлова от Дирекция „Държавен дълг и финансови пазари“ в Министерството на финансите обясни пред журналисти, че определянето на годишните премийни вноски ще стане със специална наредба на фонда. Дава се възможност и за извънредни вноски във Фонда.

Фондът ще може да се финансира със заеми, включително и от други схеми за гарантиране на депозити от ЕС и от държавата, както и да емитира дългови книжа. Разширява се и обхватът на инструментите, в които Фондът може да инвестира.

При определени условия Фондът получава правото да финансира превантивни мерки, за да предотврати изпадането на банка в неплатежоспособност, но само ако проблемите й са свързани с недостиг на ликвидност. БНБ ще определя дали става въпрос за недостиг на ликвидност, или за капиталов проблем, и едва след това Фондът може да отпусне средства на банката.

Михайлова посочи, че тази помощ ще бъде третирана като държавна помощ, за която ще се нотифицира и Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още