Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новите безработни са два пъти повече от наетите в началото на годината

За втора поредна седмица през януари започналите работа са по-малко от регистрираните безработни в бюрата по труда

Новите безработни са два пъти повече от наетите в началото на годината

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През първите две седмици на януари на пазара на труда се проявява ясно изразена тенденция - за превес на новорегистрираните безработни над устроените на работа чрез бюрата по труда. Това се вижда от най-новите данни от съвместното изследване на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.

Безработните, регистрирали се в бюрата по труда в страната, са два пъти повече от започналите работа за периода 10-16 януари. Новорегистрираните безработни за посочения период са малко над 6700 души. В същото време постъпилите на работа са над 3300 души.

Подобен тренд - за сериозен превес на новорегистрираните безработни над устроените на работа чрез бюрата по труда беше отчетен и в първата седмица на януари, когато те бяха съответно 8700 и 2400 души.

Данните сочат, че от началото на 2022 г. до момента новорегистрираните без работа в цялата страна са малко над 15 500 души, а започналите работа - 5 770 души.

Сред областите с най много записани в бюрата по труда за последната наблюдавана седмица са Благоевград, Пловдив, Бургас, София-столица и Варна.

Изминалата 2021 г. приключи с рекордно ниска безработица от 4,8% за декември, както и със спад на регистрираните безработни през последния месец от годината на годишна база. Данните от административната статистика отчетоха и увеличение на броя на безработните, които са започнали работа.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кремена Дервенкова: В България липсва регулация на бизнеса с насекоми